afectacions de l'escalfament global
Vint milions d'euros per adaptar els Pirineus al canvi climàtic
Andorra forma part del projecte de l’Observatori Pirinenc per adaptar la serralada al fenomen i mitigar la situació
Andorra Recerca + Innovació (AR+I) participarà en el projecte europeu impulsat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) per al desenvolupament d’accions d’adaptació del territori pirinenc al canvi climàtic. La proposta es va fixar a un cost de 19.518.018 euros, dels quals 11.710.810, equivalents al 60% del pressupost global, són subvencionats per la Unió Europea. El 40% restant són aportats pels socis del projecte.
A través de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), el nou projecte Pyrenees4Clima treballa per fer una comunitat de muntanya transfronterera resistent a la situació climàtica actual i consensuada entre els països implicats, atès que les diferents 46 entitats espanyoles, basques, franceses, catalanes i andorranes implicades tenen polítiques territorials de canvi climàtic molt diferents.
El Pirineu és una bioregió muntanyosa especialment vulnerable als efectes del canvi climàtic amb gran varietat d’ecosistemes on la temperatura mitjana anual augmenta més ràpid que la mitjana global. Això té efectes en la flora, la fauna, els recursos hídrics, l’energia, el turisme o l’agropastoralisme. Aquesta proposta, que va ser aprovada recentment pel programa europeu LIFE, arrencarà l’octubre del 2023 i es desenvoluparà fins al 2030.
El projecte defineix 72 accions concretes i s’organitza en 10 paquets de treball que són liderats per algunes de les entitats del projecte formant tàndems nord-sud com el Servei Meteorològic de Catalunya i MeteoFrance, l’Institut Pirinenc d’Ecologia-CSIC i el Conservatori Botànic del Pirineu, l’Agence des Pyrénées i Creaf, Nasuvinsa, l’AECT Pirineus-Pyrénées, el Réseau Pyrénées Vivantes i la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Oficina Catalana de Canvi Climàtic i la regió d’Occitània o la Comunitat de Treball dels Pirineus amb l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC-CTP).
L’AR+I serà present a totes les àrees de treball, en les quals s’inclouen la del clima, els espais naturals resilients, la població i el territori i l’economia de muntanya adaptada. Governança també s’incorpora a les accions, però és l’únic aspecte en què l’AR+I no tindrà acció directa. Alguns dels pilars fonamentals que marcaran el fil de l’estudi són obtenir informació actualitzada i accessible sobre la situació climàtica, preservar les aigües dels rius, anticipar plagues i malalties, aprofitar les energies renovables i l’economia circular o fer formacions de lluita davant dels reptes del canvi climàtic.
La Generalitat de Catalunya, per exemple, participarà en xarxes d’observació desenvolupant indicadors per detectar possibles canvis d’usos del sòl i en l’elaboració d’un mapa d’emmagatzematge de carboni al sòl.