unió europea

Brussel·les insisteix en l'objectiu de tancar l'acord aquest any

El vicepresident de la Comissió Europea es mostra convençut d’assolir un text que tingui en compte “les particularitats andorranes”

Landry Riba i Maros Sefcovic saludant-se durant la trobada d'ahir.SFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, es va reunir ahir a Brussel·les amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic, per valorar l’estat de la negociació després de les reunions mantingudes durant el primer semestre d’aquest any i per abordar els temes “més sensibles” que seran claus els propers mesos: la lliure circulació de persones i treballadors, les telecomunicacions, i la lliure prestació de serveis i establiment. A través del seu compte de Twitter i en resposta a una piulada anterior de Landry Riba, el vicepresident de la Comissió va asseverar que “estic convençut que arribarem a un acord respectant tant els elements essencials del mercat interior com les particularitats andorranes”. I també que “ens alegra que compartim la voluntat política necessària per avançar ràpidament en les nostres negociacions”. La UE va insistir en l’objectiu que l’acord es tanqui ja aquest any. “Continuarem intensificant els nostres esforços per arribar a un acord a final d’any”, va indicar Sefcovic.

Riba també va participar en la reunió conjunta que el vicepresident de la Comissió va mantenir amb els caps negociadors dels altres dos petits estats que cerquen assolir un acord d’associació amb Europa, Mònaco i San Marino, i en la qual es va abordar el calendari de la tardor, quan la “negociació entri en la seva fase final”, va indicar el Govern en un comunicat. Segons va destacar l’executiu, a la reunió bilateral posterior, Riba i Sefcovic van valorar positivament els avenços assolits durant la primera part de l’any i van coincidir en el compromís per disposar del text en el període que tot just s’obre de la presidència espanyola de la UE. “En la trobada s’ha destacat que la negociació passa ara per un moment d’oportunitat únic que està permetent assolir acords satisfactoris per a les dues parts”, va destacar l’executiu, que va reproduir les paraules del mandatari europeu sobre el treball fet fins ara. “S’ha treballat molt i ara hem de redoblar els esforços per arribar a un acord en els propers mesos”, va subratllar Sefcovic.

Per la seva part, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, que enceta la segona legislatura al capdavant de la negociació, va agrair al vicepresident de la Comissió el tarannà constructiu i el clima de confiança de l’equip negociador europeu, i li va exposar les accions que el Govern està duent a terme per compartir el projecte amb els grups parlamentaris i partits polítics i també amb els actors socials i econòmics. A la seva piulada, Riba va agrair “el diàleg constructiu i franc que permet avançar en les negociacions d’un bon #AcordUE, amb propostes que es compartiran amb els actors nacionals i acords que puguin convenir a totes les parts”. L’executiu va compartir fa quinze dies la primera trobada amb els partits polítics per abordar el pacte d’Estat.

LA CAMBRA S'INFORMA A BRUSSEL·LES DE L'AFECTACIÓ DE L'ACORD

Una delegació de la Cambra de Comerç es desplaça avui a Brussel·les per conèixer de primera mà l’afectació que tindrà per a les empreses l’acord d’associació amb la Unió Europea, segons va informar ahir l’entitat en un comunicat. La comissió delegada de l’organisme mantindrà reunions durant les jornades d’avui i de demà amb alts representants de la Comissió Europea i amb diplomàtics de la representació permanent francesa i espanyola a la UE. El president de la Cambra, Josep Maria Mas, encapçala la delegació acompanyat de la directora de l’entitat, Pilar Escaler, de la directora adjunta, Sol Rossell, de la vicepresidenta d’altres serveis, Esther Puigcercós, i del tresorer adjunt, Carles Visent. L’entitat va destacar que durant els últims mesos ha recollit les principals inquietuds del sector empresarial “per defensar la seva posició en les negociacions amb la UE”. I recorda que des del gener disposa d’un punt fix d’informació a l’empresari sobre l’acord d’associació, on es poden fer consultes i proposar preguntes. La Cambra va indicar que es tracta d’un canal de comunicació permanent que recull “el posicionament del teixit empresarial”, una qüestió rellevant atès l’impacte que l’acord tindrà en les empreses. Però la Cambra també va insistir en les oportunitats que representa de diversificació i desenvolupament.

tracking