CONSUM DE LA QUOTA
Aprovats 216 permisos d'estiu en tres setmanes
Immigració havia rebut fins dilluns 303 sol·licituds per a la temporada estival
La situació dels temporers d’estiu segueix sent tendència al país en un moment en què s’enceta l’aprovació dels permisos de treball que van entrar en vigor el 14 de juny. Un total de 600 autoritzacions es destinaran als treballadors per als mesos d’estiu i seran vigents fins a final d’octubre, amb la possibilitat d’ampliar el nombre de permisos un 30%.
Segons va anunciar la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, la iniciativa atén les demandes del sector hoteler i el de la restauració per la necessitat de personal. Va remarcar que la temporada d’estiu passada “va ser un èxit i va funcionar molt bé”. Ara per ara, Immigració ha rebut fins dilluns un registre de 303 sol·licituds, de les quals n’ha aprovat 216 i 87 es troben en procés de tramitació.
El repte, però, que presenta el funcionament de la quota d’estiu d’aquest any són les condicions que el Govern va fixar per optar al permís de treball. Entre altres, l’eventual no pot enllaçar la temporada d’hivern amb la d’estiu, ha d’haver treballat un mínim de dues temporades al país o ha de demostrar experiència prèvia en el sector hoteler i de restauració al seu territori d’origen. Això va provocar una forta indignació entre els empresaris del Principat, ja que es van trobar que, de manera excepcional, la Llei d’immigració va ser modificada i els requisits es van restringir respecte a l’any anterior. El que ells demanaven era possibilitar la renovació contractual de la quota d’hivern amb la d’estiu dels que ja eren temporers i facilitar el procés de contractació dels nous temporers. El que els empresaris creuen és que restringir-ho va provocar, justament, l’efecte contrari al desitjat: que hi hagi manca de personal.
Un hotel d’Encamp va confirmar al Diari que van contractar tres temporers i que un es troba en procés de tràmit. Tot i això, segueixen tenint manca de treballadors respecte a l’any anterior. L’encarregat d’un hotel de la capital també va assegurar que, a final de juny, no va poder contractar “tal com ho havia fet altres anys”. En el seu cas, disposa de tres temporers ja contractats, però no veu coherència pel que fa a la nova legislació, atès que estava satisfet amb el servei dels treballadors d’hivern i sent que “ara ha de començar de nou”, va explicar.
La Unió Hotelera va mostrar la seva opinió favorable respecte a la fàcil inserció al món laboral dels temporers. Ara, però, es manté en espera de l’evolució del registre durant el mes de juliol per valorar la situació de personal al país.
MARE I FILL COM A CAMBRERS
En Nery és un argentí de 26 anys que va venir fa dues setmanes a Andorra a treballar com a temporer d’estiu. Ell forma part del grup dels 216 permisos concedits, atès que ja està treballant en un hotel com a cambrer. Va arribar al Principat per primera vegada i s’hi queda fins que expiri el seu contracte, a final d’octubre. El jove va venir “per recomanació de persones properes”, que li van assegurar que podia treballar amb bon sou i en bones condicions. Ara té clar que aprofitarà l’oportunitat laboral i va afirmar que li agradaria quedar-s’hi més temps. En el seu cas l’acompanya la mare, la Diana, resident de 46 anys. Va arribar a Andorra per primera vegada fa 20 anys, també per recomanació de propers, i va ser temporera fins a vuit ocasions diferents. Va explicar al Diari que el “desordre econòmic” del seu país d’origen la va empènyer a buscar alternatives fora del seu territori. Ara, però, és resident des del mes de novembre i va animar el seu fill a seguir els seus passos. En Nery i la Diana treballen al mateix hotel com a cambrers, ell com a temporer i ella com a fixa, on podran mantenir un vincle més proper respecte a d’altres anys. Els dos tenen clar que en Nery no podrà seguir treballant després de l’estiu, fet que complica, segons van dir, la situació familiar, que es veu interrompuda per la distància i la dificultat burocràtica.