educació
La Universitat d'Estiu se centra en els reptes de futur de la medicina
Les conferències tenen lloc l’11, 12, 25 i 26 de setembre al Centre de Congressos
La medicina al segle XXI, avenços i límits. Aquest és el títol que engloba la 39a edició de la Universitat d’Estiu i Tardor d’Andorra. Es tracta d’un conjunt de conferències que enguany tenen com a objecte els reptes de futur de la medicina, però que d’altres anys han tractat temes com ara la Unió Europea, les desigualtats de gènere i la filosofia. Es du a terme des del 1982 i aquesta edició les conferències tenen lloc l’11, 12, 25 i 26 de setembre a l’auditori del Centre de Congressos d’Andorra la Vella.
La missió dels ponents que participen en aquesta edició és ajudar a comprendre els avenços i els límits ètics al voltant de la medicina, segons van explicar ahir el ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats, Ladislau Baró, i el director del departament de Sistemes Educatius del ministeri, Josep Areny. És per això que algunes xerrades se centraran en l’aplicació de la robòtica en la medicina i de la intel·ligència artificial, per exemple, però “posant èmfasi en el desplegament ètic que ha d’envoltar tots aquests avenços”.
L’encarregat d’obrir el cicle de ponències l’11 de setembre serà Hervé Chneiweiss, president del comitè d’ètica de l’Institut Nacional de la Salut i la Recerca Mèdica, a París, que analitzarà els reptes ètics de la medicina i tecnologies emergents. Quina és la causa de les malalties és la segona xerrada, que té lloc el 12 de setembre de la mà de María A. Blasco, directora científica del Centre Nacional d’Investigacions Oncològiques a Madrid, i Aproximació moderna a la malaltia d’Alzheimer es farà el 25. Serà a càrrec de Bruno Dubois, cap del departament de malalties cognitives i conductuals de l’hospital Salpêtrière, a París. La darrera conferència, de Carme Torras, professora d’investigació a l’Institut de robòtica i informàtica industrial, a Barcelona, té lloc el 26 i es titula Desplegament ètic de la robòtica assistencial per a un envelliment saludable i sostenible. Després de cada conferència es durà a terme un debat per discutir sobre qüestions determinades. A més a més, cada xerrada quedarà gravada per tal de poder-les consultar a posteriori a través de la pàgina web.