justícia

El TS desestima dos recursos per l'aval de la Batllia al vot judicial

Els demandants insistien en la impugnació de les eleccions generals del 2 d’abril

Cua per al vot judicial.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior ha desestimat dos recursos contra la decisió de la Batllia del 14 de maig de desestimar de manera íntegra la demanda que pel procediment urgent i preferent de l’article 41.1 de la Constitució impugnava la proclamació dels resultats de les eleccions generals del 2 d’abril, en considerar que s’havia vulnerat el dret fonamental al sufragi reconegut en l’article 24 de la Constitució, en relació amb l’article 3 del protocol addicional al Conveni per a la salvaguarda dels drets humans i les llibertats fonamentals. Es tracta de la demanda que posava en dubte el resultat de les eleccions generals per presumptes irregularitats en el vot judicial.

Els demandants consideraven que s’havia de tenir en compte el recurs perquè, entre altres qüestions, els vots per dipòsit judicial s’havien d’haver introduït en una urna precintada, per tal de garantir la inviolabilitat del sufragi; perquè els vots havien de ser rebuts i custodiats personalment pels batlles, com a responsables de la guarda dels vots dipositats judicialment, i perquè no s’ha acreditat que s’apliqués el protocol d’actuació que consta en les actuacions de la Batllia. Consideraven que corresponia al Consell Superior de la Justícia demostrar que s’havia respectat escrupolosament aquest protocol.

La sentència del Superior avala el protocol del vot judicial en recordar que “els vots s’han d’introduir a l’urna a l’inici de la jornada electoral i, fins aquell moment, els mateixos queden en dipòsit sota custòdia de la Batllia, la qual, com refereix la sentència apel·lada, ha de procedir a classificar-los alfabèticament i per col·legis electorals, a fi de facilitar la verificació de la identitat dels votants que hagin optat per aquesta modalitat de sufragi, en el moment d’introduir-los a l’urna a l’inici de la jornada electoral”.

Quant a la forma del dipòsit judicial, i si els vots han de ser recollits personalment pels batlles, el tribunal recorda que “la normativa es refereix a la Batllia com a institució, i que els batlles assumeixen la direcció i supervisió d’aquestes modalitat de vot”.

CUSTÒDIA DELS VOTS

Respecte a la custòdia dels vots i la impugnació de les eleccions, recorden que el Tribunal Europeu dels Drets Humans assenyala que la impugnació dels resultats d’un procés electoral ha d’obeir a la presència de violacions processals susceptibles de desnatura­litzar la lliure expressió de la voluntat del poble o de fer impossible establir la decisió dels electors. “En aquest cas, el contingut de les actuacions no acredita que s’hagi produït cap alteració del sentit del sufragi de l’agent ni, per extensió, del conjunt dels vots emesos per dipòsit judicial”, indiquen els magistrats.

tracking