INFORME DE FISCALITZACIó
Toc al SAAS pels contractes que tenen els metges liberals
El Tribunal de Comptes qüestiona que tinguin contractes de prestació de serveis
La relació laboral que els metges liberals mantenen amb el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha de revisar-se, a parer del Tribunal de Comptes. En el darrer informe de fiscalització de la parapública l’organisme qüestiona que els professionals per compte propi signin un contracte de prestació de serveis quan “mantenen contractes de durada indefinida, cobreixen places de la plantilla orgànica del SAAS, ajusten la seva activitat als protocols assistencials del SAAS, segueixen les directrius i ajusten els seus horaris i dedicació al que disposen els seus caps, s’obliguen a fer guàrdies, etcètera”. L’organisme fa aquesta relació per manifestar que es donen les característiques per concloure que els facultatius liberals mantenen un tipus de relació laboral ordinària i recomana a la parapública que “revisi les relacions d’aquesta naturalesa i les ajusti al marc normatiu vigent”. Afegeix –sense precisar si es compleix o no– que “els contractes diferents dels laborals que puguin formalitzar el SAAS amb professionals han de respectar els criteris, procediments i terminis que regula la LCP [Llei de contractació pública]”.
En les al·legacions a l’informe del Tribunal de Comptes, el SAAS puntualitza que la vinculació dels facultatius ha de seguir unes regles determinades pel fet de desenvolupar la feina en el si d’una organització hospitalària malgrat que no siguin professionals assalariats. “Aquest exercici per compte propi que es desenvolupa en l’àmbit del servei públic hospitalari no es pot entendre realitzat sota un criteri de llibertat absoluta en relació amb la seva organització i prestació de serveis envers els pacients”, justifica el SAAS.
Un any més, l’organisme fiscalitzador fa tota la relació de conceptes retributius que la parapública abona sense que estiguin previstos al reglament de personal, com ara el complement vinculat als ingressos d’activitat assistencial, primes d’exclusivitat i complement ad personam. També la retribució en espècies, com els àpats a la cafeteria. El SAAS insisteix en els arguments ja donats, que es tracta de drets adquirits que no es poden suprimir als treballadors que n’han gaudit històricament, tal com estableix la jurisprudència. Sí que s’indica que algunes de les gratificacions ja s’han recollit al conveni col·lectiu subscrit amb els treballadors com ara el pagament de les despeses de restauració als treballadors que estan de guàrdia. L’any passat van suposar prop de 281.000 euros.