negociació amb la UE
La Cambra vol més temps per negociar amb Europa
Membres de l’entitat mantenen reunions amb representants comunitaris a Brussel·les
Una representació de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) va exposar dimecres i ahir als diferents representants europeus les especificitats de la realitat econòmica i social andorrana. L’entitat considera que el principal objectiu de la negociació encetada amb la Unió Europea (UE) és signar un bon acord d’associació per a Andorra i, en concret, per al teixit empresarial del país, segons un comunicat de la Cambra de Comerç. Així, durant les dues jornades una representació de la Cambra va realitzar una ronda de reunions amb diferents representants comunitaris per explicar-los les principals inquietuds del sector empresarial andorrà.
De fet, tant els responsables de les diferents direccions generals de la Comissió Europea amb qui es van reunir els membres de la Cambra, com també els diplomàtics de la representació permanent francesa i espanyola a la Unió Europea, es van mostrar oberts a escoltar el sector empresarial andorrà i també a respectar les especificitats del país.
Tot i les reunions informatives periòdiques que s’han mantingut amb el Govern, l’entitat manifesta que encara no disposa de les propostes de textos legals concrets que es pretenen signar dins de l’acord d’associació amb la Unió Europea. En aquest sentit, la Cambra de Comerç aposta perquè aquestes negociacions segueixin el seu curs i es disposi del temps necessari per poder realitzar una anàlisi i, eventualment, una revisió del contingut del projecte de l’acord.
La intenció tant de les instàncies comunitàries com del Govern és tancar l’acord d’associació en aquest exercici, segons es va desprendre de la reunió que va mantenir fa tan sols uns dies a Brussel·les el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maros Sefcovic. S’ha de tenir en compte, però, que encara queden per definir temes importants, com ara la lliure circulació de persones i treballadors, les telecomunicacions, i la lliure prestació de serveis i establiment. Així, Sefcovic va asseverar a les xarxes socials que està “convençut que arribarem a un acord respectant tant els elements essencials del mercat interior com les particularitats andorranes”. I també que “ens alegra que compartim la voluntat política necessària per avançar ràpidament en les nostres negociacions”.