Sondeig d'opinió

La depressió i l'ansietat, en augment

Un 29% dels enquestats presenten símptomes d’ansietat i un 38%, de depressió

Detall de l'entrada a salut mental de l'hospital.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El darrer estudi de l’Observatori pertanyent al primer semestre del 2023 ha detectat un augment en el percentatge de persones amb quadres d’ansietat i depressió. Concretament, prop del 29% dels enquestats presenten els símptomes de patir ansietat, mentre que el 2022 el mateix índex se situava en un 26% i el 2021 el percentatge es quedava en un 21%.

Joan Micó, coordinador de sociologia d’Andorra Recerca + Innovació (AR+I), va destacar que els símptomes d’ansietat són més elevats en les dones, que sumen un 36%, que en els homes, que representen un 21%, i amb una major incidència en aquelles persones que estan de baixa (55%), a l’atur (47,5%) o que són treballadors no qualificats (51%).

En aquest sentit, dels enquestats en relació amb l’ansietat, un 53% afirmen haver estat preocupats per alguna cosa, prop del 36% s’han sentit molt excitats, nerviosos o en tensió, un 31% han tingut dificultats per relaxar-se i fins a un 22% dels enquestats s’han sentit molt irritables.

Pel que fa a la depressió, l’estudi considera que un 38% dels enquestats estan en risc de patir la malaltia. Novament, un índex que ha augmentat respecte al 2022, quan se situava en el 35,6%, i el 2021, durant el qual s’havia detectat un 28%.

De la mateixa manera que passa amb els casos d’ansietat, hi ha més dones afectades, un 45%, que homes afectats, un 30%, i també hi ha una major proporció de possibles casos de depressió en les persones que estan de baixa (63%), a l’atur (64%) o pertanyen al grup de treballadors no qualificats.

En les qüestions referents a la depressió, el 37,5% dels enquestats afirmen haver-se sentit amb poca energia en els darrers quinze dies, mentre que un 17% diu haver perdut l’interès per les coses, un 13% s’ha sentit desesperançat i un 10% ha perdut la confiança en si mateix.

L’estudi també preveu els casos de persones amb risc de patir ambdues malalties: ansietat i depressió, que aquest any se situa en un 22%, dos punts per sobre que el 2022, quan el mateix índex se situava en el 19%, i set punts per sobre del 2021, quan estava en un 15%.

Durant la presentació de l’estudi, Micó va compartir la hipòtesi que relacionaria l’augment dels índexs d’ansietat i depressió amb la pandèmia, tot concloent que “ens trobem davant de dos escenaris possibles: que es tracti d’una situació crònica o que vagi millorant amb el temps, ja que només ha passat un any des que s’ha començat a superar la pandèmia i encara és aviat”.

D’altra banda, Micó també va posar èmfasi en el fet que l’enquesta segueix l’escala d’ansietat i depressió de Goldberg, una metodologia que permet detectar possibles casos de depressió i ansietat, i que davant la pregunta de si els enquestats han estat en tractament psicològic, el 75% afirma que mai ha estat en tractament , un 14% diu haver rebut tractament alguna vegada i un 11% es troba en tractament psicològic en l’actualitat.

L’estudi també aprofundeix en el fet que de les persones enquestades que no estan en tractament psicològic, un 88% creu que no ho necessita, mentre que un 11% afirma que sí que necessitaria fer tractament.

LES DONES DEDIQUEN MÉS TEMPS A LA CONCILIACIÓ FAMILIAR

El 59% de les dones andorranes afirmen que dediquen més temps a la cura dels fills que la seva parella, davant d’un 15% dels homes que fan la mateixa afirmació. Aquesta és una de les dades que ha posat sobre la taula l’estudi de l’Observatori del grup de sociologia d’AR+I. De la mateixa manera, un 32% de les dones consideren que hi ha paritat a l’hora de tenir cura dels fills, mentre en els homes enquestats la xifra s’eleva al 43%. En aquest sentit, Joan Micó, coordinador del grup, apunta que els homes “són més optimistes” en la percepció d’igualtat en la distribució de tasques per la cura dels fills. La disparitat entre homes i dones és palesa al llarg de tot l’estudi. Per exemple, a la pregunta de qui està més pendent de les tasques acadèmiques, un 62% de les dones afirmen que són elles, davant d’un 19% dels homes enquestats, que diuen que són ells, i a la pregunta de qui s’encarrega dels aspectes relacionats amb la salut, el 80% de les dones diuen que se’n cuiden elles, davant d’un 12% dels homes, que afirmen ser ells. L’estudi també aprofundeix en els canvis realitzats en l’àmbit laboral per poder conciliar les responsabilitats familiars. Un 24% dels enquestats manifesten que han hagut de fer canvis en les condicions laborals, i entre els que han hagut de fer aquests canvis un 32% afirmen que han hagut de reduir el nombre d’hores de feina, mentre que un 40% asseguren que ha hagut de canviar les hores d’entrada i sortida, i un 22% diu que s’ha vist obligat a canviar de feina o de càrrec. D’altra banda, un 16% dels enquestats creuen que una de les mesures per millorar la conciliació seria la reducció de la jornada, i un 13% reivindica més flexibilitat horària.

tracking