pla de renovació de feda
Nova xarxa d'alta tensió per triplicar la potència energètica
Permetrà respondre al creixement en el consum del cotxe elèctric i la calefacció
Forces Elèctriques d’Andorra (FEDA) va presentar ahir la posada en marxa de la primera fase del pla de reforç de la línia elèctrica d’alta tensió al Principat i la connexió amb els països veïns. La nova instal·lació ajudarà a absorbir la producció de les noves fonts d’energia renovables i triplicarà la capacitat energètica de l’actual amb la instal·lació d’un doble circuit. Segons va reiterar Albert Moles, director general de FEDA, “és un projecte que dota Andorra de 2 i 3 vegades més de la capacitat de transportar energia”.
Ara per ara, FEDA ha activat el primer tram que correspon a la xarxa que recorre Encamp fins a Grau Roig. Té una longitud de 17,5 quilòmetres i un total de 69 pilones que no trepitgen zona urbana o terrenys de particulars. Ara, però, aquest tram està a la vista d’una valoració i disposa únicament d’un dels dos circuits en marxa.
Moles va assegurar que el projecte té la voluntat de consolidar Forces Elèctriques d’Andorra per millorar la provisió energètica interna i amb els països veïns, així com respondre a les necessitats d’increment de l’ús energètic, sobretot, per les calefaccions i els vehicles elèctrics.
L’obra del projecte, que s’ha fet al llarg dels darrers tres anys, va consistir a retirar l’antiga instal·lació i reemplaçar-la per una de nova, fet que va tenir un cost total de 18 milions d’euros. Segons va declarar Moles, la complicació va ser dotar d’un nou circuit “la xarxa elèctrica ja existent”, però es troba, actualment, al 90% de ser finalitzada. El tram des d’Encamp fins a Grau Roig servirà com a prova i quedarà pendent de veure el seu funcionament.
El pla també va tenir en compte l’impacte mediambiental. Adrià Arasa, del departament d’enginyeria, va declarar que els criteris mediambientals presos durant les operacions van ser “superiors” a d’altres obres similars que han pogut fer els països veïns. Va concretar, a més, que les noves pilones tenen el menor impacte en la fauna i la flora.
FEDA té pendent engegar les tres fases restants del projecte que inclouen el tram de Grau Roig a Ransol, de Ransol a la Gonarda i de la Gonarda a Encamp, i la companyia espera assolir-ho a final d’any.
També està a la vista el tancament de les negociacions amb l’Estat espanyol per engegar la connexió elèctrica entre la duana i Adrall, que permetrà una major potència interterritorial. Segons va dir Moles, “es farà l’any vinent” i pot tenir una durada de fins a tres o quatre anys.
LA COMPANYIA ELÈCTRICA TANCA EN POSITIU EL SEMESTRE
FEDA va presentar el darrer any unes pèrdues de més de 18 milions d’euros, concretament 18.331.433, un dèficit provocat, segons la companyia, per l’augment dels preus de compra energètica, que van passar del 45,1% pel que fa a les xifres del 2021 al 76,5% pel que fa a les del 2022. La companyia va titllar aquests preus de “desorbitats”. Tot i això, va registrar unes pèrdues inferiors als 25 o 30 milions que esperava assolir en finalitzar l’últim trimestre. Aquest any, però, la companyia elèctrica ha tancat positivament el primer semestre, però sense cap xifra concretada. El compte de balanç de Forces Elèctriques d’Andorra durant la primera meitat d’any és desconeguda, però, el director general, Albert Moles, va declarar que les dades recollides des del mes de gener fins ara són “positives i continuen sent positives”. El director general va aclarir que els guanys es deuen al “relaxament” dels preus de compra de l’energia a l’exterior. Justament, s’ha donat aquest any el cas contrari que va causar el dèficit de l’any anterior. FEDA ja havia tancat els tres primers mesos d’enguany amb una situació de superàvit que mostrava una situació de recuperació respecte al 2022. Amb això va aconseguir revertir les xifres vermelles i anticipava un millor marge per als tres propers mesos. Tot i no presentar dèficits al llarg dels sis primers mesos d’enguany, Moles va declarar que FEDA té pendent de valorar l’evolució de les dades de cara a la temporada d’estiu i fins a final d’any. El director general va declarar que “és complicat fer previsions de futur” i que vol seguir “sent prudent”, ja que el mercat és molt volàtil i la situació pot canviar d’un dia a l’altre.