xarxes socials
Apps falses de Threads per intentar estafar
Ciberseguretat confirma que la nova plataforma no està disponible a Andorra, tot i que ja n’hi ha de fraudulentes amb el mateix nom
L’interès que ha despertat el llançament de la nova app de Meta, Threads, ha estat un reclam per a alguns desenvolupadors que han vist una oportunitat de crear apps falses amb el mateix nom amb l’objectiu d’aconseguir capturar les dades dels usuaris que es descarreguen l’aplicació homònima.
Mentre que des de Protecció de Dades, de moment, no s’ha fet cap declaració al respecte, Jordi Ubach, responsable de l’Agència Nacional de Ciberseguretat, afirma que les apps que actualment es poden descarregar al Principat amb el nom de Threads “no són les oficials”. Segons Ubach, es tracta d’apps fraudulentes “que busquen la captura de dades amb finalitats publicitàries” i alerta els usuaris que fins i tot podria donar-se que entre aquestes apps hi hagués campanyes de phishing que podrien derivar en un frau de suplantació d’identitat de l’usuari o estafes bancàries.
Joan Giró, consultor en ciberseguretat per a l’empresa Semic Andorra, coincideix amb Ubach i afirma que aquestes apps “com a mínim aniran a buscar les dades dels usuaris”.
Tot i que des de delictes tecnològics de la policia informen que encara no han rebut cap denúncia de frau en relació amb aquestes apps, Ubach recomana als usuaris fugir de fer aquest tipus de descàrrega i exposa els ítems que els usuaris poden tenir en compte a l’hora de destriar les apps oficials de les que són un frau. “És important mirar quin és el desenvolupador, si surten direccions de correu electrònic que utilitzen un Gmail cal desconfiar. Per exemple, en el cas de Threads, el desenvolupador oficial és Meta.” Ubach també suggereix als usuaris que es mirin els comentaris, o en el cas concret de Threads el nombre de descàrregues. “Aquest divendres l’aplicació ja comptava amb 50 milions de descàrregues. Les aplicacions falses es queden en unes 10.000.”
Ubach apunta que cada cop són més freqüents els fraus de les apps falses i que cada mes Google en retira unes 30.000, mentre que Apple en retira 3.000.
Ubach també explica que l’empresa de Mark Zuckerberg ha optat per endarrerir la inauguració de Threads a la Unió Europea pel reglament general de protecció de dades.
“El fet que l’aplicació pugui importar les dades personals dels usuaris va en contra del reglament i ho hauran d’adequar. A la pàgina de Meta es poden apreciar els llocs on no està disponible, com és el cas d’Andorra”, afirma Ubach, que explica que el Principat va fer el 2022 una llei basada en el reglament europeu: la Llei qualificada de protecció de dades, i que aquesta afectaria de la mateixa manera la nova xarxa social. Segons Ubach, l’adequació de l’aplicació podria realitzar-se a curt termini i estar disponible a Andorra a final d’any.
THREADS, LA COMPETÈNCIA DE TWITTER IDEADA PER META
“Anem a fer això, benvinguts a Threads.” Amb aquestes paraules, Mark Zuckerberg donava la benvinguda als més de cinc milions d’usuaris que només cinc hores després del llançament de la nova app ja estaven interactuant a través de la mateixa. “Pot prendre temps, però hi ha d’haver una aplicació de converses públiques amb més de mil milions d’usuaris”, havia declarat l’empresari abans del llançament, i ha demostrat saber com aprofitar l’audiència de la qual gaudeix Instagram, més de 1.600 milions d’usuaris, per vincular-hi la nova xarxa social. Tenir Instagram és imprescindible per poder gaudir de Threads. El que fa l’app és traslladar de forma automàtica els perfils i dades dels nous usuaris i incorporar-los a la nova plataforma sense que sigui necessària una nova subscripció. Un cop que el compte ja està en funcionament, cada cop que una de les persones a les quals ja se segueix a Instagram s’incorpora apareix de forma automàtica a Threads. Quant al funcionament, l’aplicació és molt similar a Twitter. Des de la secció d’inici o home es pot interactuar amb les publicacions dels altres i amb el botó de recerca es poden localitzar altres usuaris. Així, l’aplicació permet seguir el contingut de diferents comptes, publicar fils i respondre a altres persones, amb la possibilitat de poder incloure enllaços, fotografies i vídeos per guanyar interactivitat.