dades del primer semestre de l'aplicació de la llei de seguretat pública
Les multes per beure i consumir drogues al carrer es disparen
L’efecte de la celebració de diferents festivals, el retorn del turisme i un major control multipliquen les infraccions
La xifra de multes imposades per la policia per beure alcohol a la via pública durant el primer semestre d’aquest 2023 és la més alta des que va entrar en vigor la Llei de seguretat pública –que regula aquestes sancions– l’any 2019. En sis mesos s’han superat les registrades durant els dotze mesos dels anys precedents –l’excepció és el 2019, perquè la normativa encara no estava en vigor a l’inici d’any– amb un total de 217 multes. L’any 2019 en van ser 123, el 2020 van sumar 216, el 2021, 189, i l’any passat en van ser 205. L’augment no es tan gran en el cas de les sancions per consum o possessió d’estupefaents al carrer, però, si se segueix la tendència d’aquest primer semestre les xifres seran notablement més altes perquè ja s’han comptabilitzat 128 quan l’any passat van ser 150; el 2021, 110; el 2020, 152; i el 2019, 161.
La policia contextualitza les dades apuntant que denoten l’efecte de la celebració de festivals i esdeveniments diversos, així com la recuperació del turisme més jove. Una major activitat d’oci i lleure no comparable a la de l’any anterior i que s’ha focalitzat molt especialment a la zona del Pas de la Casa. Però el cos d’ordre també apunta a la creació del Grup de Suport del Manteniment de l’Ordre (GSMO) –en funcionament des del setembre del 2022– perquè un dels objectius amb el seu impuls ha estat el d’augmentar la presència del cos de seguretat en zones on hi pot haver concentració de grups de persones i major risc de consum d’alcohol o de drogues. Més controls han provocat més localització d’infractors.
Els menors
Les dades de l’impacte turístic també es perceben en les multes imposades a menors d’edat. De les 217 motivades per beure alcohol a la via pública, en 156 els incomplidors eren menors d’edat. Però la immensa majoria, 141, eren no residents i, per tant, en viatge turístic. I la policia també va precisar que 123 d’aquestes es van localitzar al Pas de la Casa. De fet, aquesta xifra no té comparació amb els anys precedents. La suma del 2019, 2020, 2021 i 2022 dona com a resultat 100 multes i únicament una dotzena les van haver de pagar menors turistes.
En el cas de les drogues, l’edat de qui comet la falta majoritàriament supera els 18 anys. De les 128 registrades, 112 corresponien a majors d’edat. I dels 16 menors sancionats, 9 eren no residents.
Més sensacions
Les multes derivades del consum d’alcohol i estupefaents representen el gruix de les comptabilitzades durant el primer semestre de l’any. Però el cos d’ordre ha imposat 156 més per altres infraccions. La de pertorbar la tranquil·litat pública fent soroll va experimentar una pujada considerable durant la pandèmia i ara s’ha moderat. El cos d’ordre ho atribueix al fet que, com que no hi havia oci nocturn, van proliferar les reunions en domicilis particulars i, per tant, les queixes veïnals. Durant el primer semestre de l’any, el nombre de sancions per aquest motiu ha estat de 68, mentre que els anys 2020 i 2021 van superar les 600. L’any passat es va moderar fins les 399.
L’altra infracció que ha suposat una de les xifres més altes de multes, amb un total de 72, ha estat la d’escopir, orinar o defecar a la via pública. Finalment, s’han imposat dues per incomplir horaris d’obertura o tancament d’establiments; una per servir alcohol fora d’horaris establerts; dues més per servir alcohol a menors o a persones begudes; sis per fer soroll dins o fora d’establiments de restauració, i les darreres cinc per activar una alarma per causa injustificada pertorbant la tranquil·litat ciutadana.
La relació estadística històrica dels incompliments a la Llei coincideix que alcohol i drogues al carrer monopolitzen les multes –excepte per la pujada notable comentada abans de l’excés de soroll que pertorba la tranquil·litat ciutadana– i, de fet, un dels objectius de la normativa va ser lluitar contra fenòmens com les botellades. Arran de la pandèmia la Llei, es va modificar amb l’objectiu d’implementar mesures de protecció de la salut pública.
MES DE 85.000 EUROS RECAPTATS
Fins al 30 de juny, la policia havia recaptat 85.208 euros per les sancions imposades, L’any en que es va cobrar una quantia superior va ser el 2021 amb 181.026 euros. L’exercici passat van ser 150.180 euros, el 2020 la recaptació va ser de 138.940 euros i, durant el primer any de la Llei, es van fregar els 65.000 euros. Les multes oscil·len entre els 100 i els 1.000 euros però la quantia es pot multiplicar si hi ha reincidència. En el cas dels menors, els responsables solidaris són els pares o tutors legals.