rEPORTATGE

Calefacció i aire condicionat

L'estalvi energètic continua marcant tendència a l’agenda administrativa i cada vegada són més els consells pedagògics per mantenir un estil de vida sostenible i un consum responsable

FEDA triplicarà la potència energètica amb una nova xarxa elèctrica.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A l’hivern posem la calefacció i a l’estiu l’aire condicionat. “Mantingueu la climatització apagada sempre que es pugui” o “adeqüeu la roba a l’època de l’any” són alguns dels consells que el Govern contempla per la ciutadania durant els mesos de fred. La contribució ciutadana és el punt de partida per aportar a l’acció climàtica, limitar els preus en energia i alleugerir les preocupacions sobre el mercat i la volatilitat dels preus. Tot i això, el Govern va decretar el darrer any un ajut de 150 euros per a la despesa de calefacció a les famílies que tenen menor nivell de renda.

“Mantingueu la il·luminació artificial apagada” o “aprofiteu la llum d’entrada natural” són alguns dels consells que el Govern contempla per la ciutadania durant els mesos de calor. La zona pirinenca pot ascendir fins a unes temperatures superiors als 30 graus i, de fet, Andorra va tenir l’any passat l’estiu més calorós des del 1950, amb dues onades de calor i una temperatura mitjana de 21,3 ºC, 3 punts per sobre de la mitjana durant el període 1981-2010. Aquesta preocupació ja va ser anticipada per l’Executiu l’any 2017, quan es va aprovar la llei d’obligatorietat de l’aire condicionat en els hotels i establiments turístics per combatre els cops de calor.

El darrer trimestre de l’any passat, FEDA va assegurar que el 80% del consum energètic de les llars durant la temporada de fred prové de la calefacció i l’aigua calenta. Per tant, enmig d’un context on l’accés a l’energia és un dret i el consum es dispara, les energies renovables i les alternatives sostenibles són l’epicentre de les noves mesures que apareixen cada temporada per pal·liar els preus i alleugerar el consum. En aquest sentit, la companyia elèctrica va posar en marxa la setmana passada el nou tram d’alta tensió entre Encamp i Grau Roig, la primera pinzellada d’un pla de renovació integral de la xarxa elèctrica del Principat que té la voluntat de triplicar la potència energètica i ajudar a absorbir la producció de les noves fonts d’energia renovable: “Dotarem de 2 i 3 vegades més la capacitat energètica”, va explicar el director general, Albert Moles.

Patrícia Borges, investigadora d’Andorra Recerca + Innovació i doctora en Ciències i Tecnologies de l’Edificació, va donar resposta a aquest problema amb un nou model de càlcul per conèixer l’estalvi energètic dels habitatges a Andorra: “L’objectiu és proporcionar una eina que ajudi a la presa de decisions en la transició energètica eficaç”, va explicar. La seva tesi doctoral proposa extreure les dades de consum a partir de grups d’immobles d’un mateix parc edificat, ja que fer-ho de manera individual causa uns desajustos que no equivalen estrictament a la realitat, mentre que fer-ho de manera agrupada perfila molt millor l’índex de l’estalvi energètic; així ho va aclarir la doctorant. Borges va entregar les dades al comú d’Escaldes-Engordany per facilitar-ne l’ús. La proposta no queda lluny dels objectius de la parròquia, ja que al primer semestre d’enguany va assolir un 15% d’estalvi energètic respecte a l’any passat.

tracking