l'encaix a europa
Govern defensarà a Europa poder demanar els penals
L’executiu intentarà convèncer la delegació europea per no suprimir del tot la demanda dels antecedents als nous residents
L’acord d’associació amb la Unió Europea, que ambdues parts volen tancar en qüestió de mesos, encara té pendent trobar un punt comú pel que fa a la lliure circulació de persones, una opció que costa de digerir per la petita dimensió del país, però que sembla que Europa no està disposada a transigir. A la reunió de dimecres passat amb els partits polítics per avançar en el pacte d’estat, el secretari d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea i cap negociador, Landry Riba, va avançar als representats polítics que el Govern ha ideat una proposta que va anomenar “controls aleatoris”, bàsicament pel que fa a l’exigència dels antecedents penals als nouvinguts. Encara que la proposta està molt verda i no serà abordada fins al setembre, es podrien tenir en compte més controls per a determinades professions liberals. Els presents van preguntar com s’entén la definició de control aleatori, si se’n pot fixar un percentatge, com s’haurien de fer, a la duana i Immigració, i si sobre la revisió mèdica també se n’hauria de parlar a la Comissió Europea. En tot cas, està descartat que es faci sobre un col·lectiu en concret ni tampoc que es faci servir una fórmula que es pugui interpretar com a discriminatòria. Precisament, la presidenta del grup Andorra Endavant es va manifestar divendres a les xarxes contra els controls aleatoris dels penals. Carine Montaner va dir que “el gran problema per a Andorra Endavant és el risc de la lliure circulació de persones, pel que fa a la negociació amb la UE. El fet de no poder demanar antecedents penals de manera sistemàtica. Aquest filtre d’immigració (necessari, segons el nostre entendre) que ens ha permès tenir una alta seguretat al país fins ara, amb més de 100 nacionalitats diferents de persones que viuen en harmonia”. El cap de Govern, Xavier Espot, va exposar el calendari de les negociacions, que arrencarien la setmana del 18 de setembre i acabaria la setmana del 4 de desembre. Els partits polítics van concloure que aquesta és la data que l’executiu té marcada a l’agenda per finalitzar les converses i tenir un acord que haurà de ser referendat pels ciutadans. Els partits coincideixen amb la Cambra de Comerç que el temps és massa just per negociar aspectes que són sensibles. Cal tenir en compte que després de l’estiu s’ha de parlar de la lliure circulació de persones i de treballadors, telecomunicacions, lliure prestació de serveis i d’establiment (professions liberals) i serveis financers. Espot va justificar el calendari per la necessitat d’aprofitar la presidència espanyola i avançar-se a les eleccions al Parlament Europeu el juny del 2024, perquè va considerar que després la UE estarà més centrada en l’ampliació del club europeu a altres països. El Govern encara un final d’any on es juga la negociació de vuit anys i necessita un acord favorable que pugui vendre a la població per aconseguir el suport en el referèndum, que ha de suposar una nova relació (o no) amb Europa.
CLAUS
1 Primera reunió amb bones vibracions
Bona sintonia després de la primera trobada per parlar del pacte. Espot es va mostrar convençut que tots els partits puguin acabar sumant-s’hi.
2 Queda pendent incorporar-hi les propostes
Els partits van rebre noves explicacions, però no el nou document amb les esmenes, tal com s’havia compromès l’executiu.
3 Una part dels acords ja estan del tot tancats
Només són objecte de debat els quatre punts que queden per negociar amb la UE passat aquest estiu.
ELS PARTITS ESTAN A L'ESPERA DEL DOCUMENT QUE INCORPORA LE ESMENES
En la reunió de dimecres passat, els representants polítics esperaven rebre un segon document que ha d’incorporar les propostes que es van fer arribar a l’executiu, però Landry Riba va explicar que no s’ha pogut redactar perquè Andorra Endavant va fer una segona versió de pacte d’estat diferent de la que té el govern, i va demanar a Montaner poder integrar-ne alguns aspectes amb un nou redactat, però respectant el que defensa la nova formació. Per part dels partits politics, hi van participar Jordi Jordana (DA); Cerni Escalé (Concòrdia); Susana Vela (PS); Carine Montaner (Andorra Endavant); l’assessora de Carles Naudi (Ciutadans Compromesos); Víctor Pintos (Liberals); Jaume Bartumeu (Progressistes-SDP), Judith Pallarés (Acció); i Maria Àngels Tarrés (assessora de Josep Pintat, Terceravia). Val a dir que Pintat ha estat validat pel seu partit per assistir a les reunions fins que es formi una nova executiva. La delegació de Govern va estar encapçada pel cap, Xavier Espot, Landry Riba, Maria Ubach, ambaixadora consellera diplomàtica del gabinet del cap de Govern, i Sílvia Calvó, cap de Gabinet. Aquesta és la segona reunió. La primera va tenir lloc el passat dia 15 de juny, en què es va lliurar del document de pacte d’estat.