Judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra

Al descobert l'estructura mafiosa de Gao Ping

La policia explica l’organització delictiva de l’empresari xinès

La sala de vistes del judici del 'cas Gao Ping'.F. G.

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Bona part de la sessió d’ahir de la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) va estar dedicaca a l’empresari xinès que dona nom al cas, Gao Ping, i a “l’estructura mafiosa” que va arranjar a Espanya. Continuen declarant com a pèrits a la vista que se celebra a la sala magna de la seu de la Justícia cinc policies del grup de delictes econòmics, i l’autor de l’informe sobre la xarxa de Gao Ping va anar desgranant els delictes que realitzava l’estructura i del qual l’empresari valencià Rafael Pallardó blanquejava diners a través de les compensacions al banc intervingut. Pallardó, dins de l’estructura creada per Gao Ping, formava part de la cèl·lula de blanqueig del grup criminal de l’empresari xinès.

Usant la reproducció de les escoltes telefòniques que es van fer a diversos membres de l’organització de Gao Ping, el policia que va declarar i respondre a les preguntes del fiscal general, Alfons Alberca, va voler posar en relleu tots els delictes que cometia l’estructura que, per exemple, igual que tenia una cèl·lula de blanqueig comptava amb una d’extorsió. “Gao Ping no dubta en l’ús de la violència, les amenaces, les coaccions o les intimidacions per aconseguir els seus objectius”, va dir l’agent.

De la interpretació de les converses telefòniques –la majoria de les qual traduïdes del mandarí–, els agents i la Fiscalia aspiren a deixar clar que la xarxa de Gao Ping cometia delictes de prostitució, tràfic de drogues, tràfic il·legal d’éssers humans, contra els drets dels treballadors i l’afavoriment del treball clandestí, corrupció i suborn de funcionaris, contra la propietat intel·lectual i contra el tràfic jurídic, entre d’altres.

I també volen evidenciar que Pallardó era qui s’encarregava de blanquejar els diners de l’organització del xinès a través de BPA. L’empresari valencià, utilitzant el sistema de compensacions i la creació de factures falses, enviava presumptament a la Xina els diners generats per les pràctiques delictives de Gao Ping ja blanquejats. El policia que va declarar va destacar que Pallardó havia aconseguit la confiança de Gao Ping en una estructura que formaven en la seva totalitat familiars de l’empresari xinès. “El fet que Pallardó s’hagi guanyat la confiança de Gao Ping no és habitual”, va indicar.

També va dir que l’inici de la relació de Gao Ping amb Pallardó comença el 2006 i que l’empresari valencià “és un element clau de la seva organització perquè és qui bancaritzava els diners”.

D’altra banda i amb referència a un informe sobre la gestora dels comptes a BPA de la germana de l’actor porno espanyol Nacho Vidal –tots dos es considera que també formen part de la cèl·lula de blanqueig de Gao Ping–, la treballadora del banc intervingut admet que s’estaven blanquejant diners, que estava entrant en perill i en una zona vermella.

REOBERTA LA CAUSA DE L'EXPRESIDENT DEL PRI MEXICÀ

La Batllia ha reobert la causa per blanqueig de capitals contra Manlio Fabio Beltrones, expresident del Partit Revolucionari Institucional (PRI) i una de les figures més rellevants de la política mexicana, i la seva filla, Sylvana Beltrones, senadora de la formació tricolor, segons va informar ahir El País. El batlle Carles Moynat va emetre el març passat una comissió rogatòria en què demanava la seva declaració per videoconferència com a investigats. La senadora, segons la informació del diari espanyol, va ocultar 10,4 milions de dòlars a Banca Privada d’Andorra entre el 2009 i el 2010.

tracking