encaix a europa

Govern preveu una declaració voluntària que no s'ha comès cap delicte

L’executiu plantejarà a Brussel·les que els controls aleatoris es facin partint d’un escrit del sol·licitant

Reunió dels partits amb el cap de Govern i el secretari d'Estat.GOVERN

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El Govern i la Unió Europea treballen per trobar un punt d’entesa pel que fa a la lliure circulació de persones. Des d’Andorra es vol mantenir el sistema actual de demanda d’antecedents penals per als nouvinguts, però des de Brussel·les es recorda que entre comunitaris aquest requisit no és possible. Amb la voluntat de trobar un punt en comú, l’executiu ha ideat una proposta per poder fer controls aleatoris i d’aquesta manera no perdre la totalitat de la revisió de la situació dels nous residents. Aquests controls es farien a partir d’una autodeclaració dels sol·licitants de la residència al Principat. És a dir, per poder rebre el permís d’immigració, la persona hauria de declarar per escrit que està lliure d’antecedents penals, malgrat que no se li exigiria cap documentació oficial. En cas d’un control aleatori, es comprovaria que la informació de l’autodeclaració fos certa.

La fórmula no ha estat rebuda amb mals ulls per la majoria dels partits presents a la reunió amb el cap de Govern i el secretari d’Estat Landry Riba, tot i que defensen la importància de definir amb quina freqüència es faran els controls. El president del grup parlamentari demòcrata, Jordi Jordana, va manifestar que s’ha de defensar en la negociació que aquestes revisions siguin “com més estrictes millor” per tal de “mantenir un control que garanteixi la seguretat”. Amb tot, va recordar que “en un procés de negociació no s’obté mai el cent per cent del que un demana, però s’ha d’obtenir el màxim per garantir el nostre objectiu”. En aquest sentit, Jordana va defensar que “l’aleatorietat s’apliqui el més rigorosament possible per poder mantenir el control de la immigració”.

Una opinió que també va compartir el conseller general liberal Víctor Pintos, que demana que “el mostreig dels controls aleatoris sigui ampli”. Segons Pintos, la millor opció seria mantenir el sistema actual, “però si és un imperatiu de la UE, s’ha de negociar i intentar tenir el control més intens possible”. “Per nosaltres el tema de la immigració és complicat i s’ha de garantir l’equilibri de la seguretat”, va indicar, tot afegint que, per aquest motiu, “volem que els canvis perjudiquin el mínim possible”.

Per part del PS, Susanna Vela va considerar que la proposta pot ser una solució intermèdia, ja que Europa no preveu mantenir el sistema actual. “Ens preocupava que no hi hagués cap tipus de control, com a mínim aquesta opció és alguna cosa més”, va considerar Vela. En tot cas, els socialdemòcrates també es mantenen en espera de com es concretarà l’aleatorietat plantejada. Més positiva es va mostrar la representant d’Acció, Judith Pallarés, que va opinar que el plantejament és bo” i que no estan especialment preocupats per la qüestió de la immigració. “La proposta s’ha d’acabar de negociar, però pot ser positiva i pot permetre mantenir l’autoritat al Govern”, va manifestar Pallarés, ja que “permet no deixar desaparèixer tot el control amb els antecedents penals per als ciutadans de la Unió Europea”.

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, va defensar que cal un “debat global” de tot l’acord per valorar els avantatges i els inconvenients. “Cal saber quines contrapartides tindrem si cedim amb els antecedents penals”, va apuntar Escalé. Al seu parer, de moment “hi ha més preguntes que respostes i per això necessitem tenir més informació”.

LA CEA CONFIA QUE ES PRESERVI LA SEGURETAT

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) considera que l’objectiu principal en la negociació amb la Unió Europea (UE) sobre la lliure circulació de persones és preservar els elevats estàndards de seguretat ciutadana del país. El director de l’entitat, Iago Andreu, va explicar que la CEA fa confiança al Govern pel que fa al posicionament que defensi “perquè és una qüestió d’ordre públic”, i si s’opta pels controls aleatoris dels antecedents penals als nous residents “ja estaria bé, si són suficients, tot i que diríem que no si es volgués acabar amb els mateixos”. La CEA creu que l’acord es podria enllestir el 2023. “És cert que hi ha moltes qüestions obertes, però es podrien concretar enguany de manera avantatjosa per a Andorra”, va dir Andreu.

tracking