L'empresa dels obrers peruans segueix amb els abusos al personal
Una constructora acomiada un obrer de 40 anys d’un dia a l’altre i per correu
Lluny de posar el punt final, el conflicte dels peruans i les il·legalitats comeses per les empreses que els contracten persisteix, i Ángel Javier Asunción, de 40 anys, ho ha viscut en primera persona. L’empresa constructora que el va contractar al Perú el va acomiadar diumenge al matí mitjançant un correu electrònic. Al missatge, l’empresa li notificava que el dia següent, és a dir, ahir, havia de presentar-se a l’oficina de l’alberg on residia a les deu del matí, on li entregarien la documentació i el passatge per tornar al seu país. No s’especificava el motiu de l’acomiadament, però segons el treballador és per no voler pagar els 900 euros que l’empresa li demanava per cobrir les despeses d’habitatge i menjar. Aquestes en teoria eren a càrrec de l’empresa, com s’especifica al contracte. En tot cas, Ángel Javier no va veure el missatge fins ahir al matí i ja era massa tard. Va perdre el vol, el van fer fora de l’alberg i l’empresa no li va donar cap solució més que dormir al carrer. Llavors va anar a denunciar-ho a la policia, que va reconèixer que l’empresa no el podia acomiadar d’un dia a l’altre i els agents el van escortar de nou cap a l’alberg.
Ángel Javier va arribar a Espanya el mes de febrer. El seu objectiu era aconseguir diners per enviar a la dona i els tres fills, un d’ells malalt, que viuen al Perú. Tanmateix, des del principi tot van ser problemes. Va estar vivint a la Seu d’Urgell un parell de mesos i treballant els caps de setmana de manera no regular al Principat per a l’empresa que l’havia contractat, fins que al maig va aconseguir el permís de treball. Un cop va arribar a Andorra, l’empresa va notificar-li que havia de pagar 600 euros cada mes per les despeses de l’alberg on vivia amb 30 peruans més i també pel menjar. Va acceptar, tot i que al contracte de treball s’especificava que tot això ho cobria l’empresa. El problema va venir divendres de la setmana passada. El cap va informar els treballadors que a partir d’ara havien de pagar 300 euros més al mes. És a dir, 900 euros. Ángel Javier s’hi va negar al·legant que era una quantitat excessiva i que com a molt seguiria pagant els 600 euros. L’empresa no es va pronunciar fins diumenge passat, quan va enviar-li el correu electrònic acomiadant-lo. “Bon dia. Mitjançant aquest mitjà se’t posa en coneixement de la dissolució del teu contracte amb l’empresa, se t’envia el passatge i se’t posa en coneixement que el dia de demà has d’estar a l’oficina del teu alberg a les 10 am per entregar-te la documentació de la dissolució”, deia el missatge. El peruà explica que “hi ha un altre company en la mateixa situació” i que l’empresa planeja fer-lo fora en uns dies. Han estat els dos únics treballadors que s’han atrevit a queixar-se de les condicions i també a denunciar-ho a la policia. “Tenen por.”
Ángel Javier també explica que al contracte de treball s’especificava que treballaven 40 hores setmanals. Tanmateix, la realitat és que eren unes 50 hores, pagant les hores extres però sense opció de poder escollir si les volien fer o no. Així mateix, lamenta que les condicions de l’alberg tampoc eren bones. Dormien tres treballadors en una habitació i el menjar que els donaven consistia en arròs i pasta cada dia. “Res de pollastre, peix o verdures”, diu.
El Govern sempre ha mantingut que no hi ha cap irregularitat amb els contractes dels peruans i que no els ha arribat cap denuncia per part de treballadors. Ahir, Ángel Javier va romandre tot el dia al carrer i a la nit es va trobar que no tenia un lloc on dormir. Finalment la policia el va portar de nou a l’hotel on s’allotjava. La Creu Roja també li va oferir una habitació d’hotel i pagar el menjar i tot allò que necessités. Avui al migdia té una reunió amb Inspecció de Treball.