Seguretat

Protocol per casos de violència de gènere a les festes majors

L'actuació coordinada als punts liles no professionals diferencia l'atenció si la víctima és menor d'edat

Resum del protocol d'actuació en punts liles no professionalitzatsGovern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb la proximitat de les celebracions d'estiu,l’àread'Igualtat i Participació Ciutadana ha elaborat un protocol dirigit als punts liles no professionals que estaran presents a totes les festes majors. "Hi haurà comuns que derivaran la gestió del Punt Lila a Creu Roja, però ens consta que d'altres ho faran a través de la comissió de festes o de voluntaris. D'aquí neix la necessitat d'elaborar el protocol", ha explicat Mariona Cadena, secretària d'Estat d'Igualtat i Participació Ciutadana.

El protocol ha estat validat pel cos de policia, els bombers, Salut, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària i es va tancar el3 de julioljuntament amb la secretaria d'Estat d'Afers Socials. "L'objectiu és evitar larevictimització", ha indicat Cadena i ha detallat que comprèn dos tipus d'actuació depenent si les persones que es dirigeixin al punt lila sónmajors d'edat o si són menors d'edat. En el primer cas, davant de situacions de risc elevat, el procediment és trucar a la policia (110); enfront d'urgències mèdiques es deriva al SUM (116), i si hi ha verbalització d'una situació de violència de gènere,peròno hi ha urgència o emergènciamèdica, caldria contactar amb el Servei d'Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere (181).

En el cas de menors d'edat, si han patit agressions físiques o sexuals es prioritza l'atenció hospitalària trucant al 116, i per a la resta de casos caldria activar el Cos de la Policia (110). El protocol també està acompanyat de pautes perquè els voluntarispuguinfer l'acompanyament de les víctimes.

Cadena ha explicat que tot i que l'any passat no es va registrar cap denúncia "aixòno vol dir que no passi i que s'hi hagi de treballar perquè totes les noiespuguingaudir de la festa major de forma lliure". La secretària d'Estat d'Igualtat ha aprofitat també per fer una cridaa tothom advertintquehi haurà punt lila, iha subratllatquelesfestes majorssónde tothom i tothom ha de poder gaudir amb respecte i tolerància.

tracking