El ministeri manté la negativa a la unitat de radioteràpia

Govern vol garantir per llei el dret a l'oblit oncològic

L’executiu presentarà en breu el text per tal que no es discrimini les persones que han superat un càncer a causa de l’historial mèdic

L'actual ministra de Salut, Helena Mas, en la cursa contra el càncer de l'any passat.SFGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Superar un càncer és un procés llarg i complicat que marca la vida d’aquells que l’han passat. Un cop superada la malaltia, a més, moltes persones es troben amb altres tipus de dificultats, diferents de les relacionades amb la salut, que també els posen pals a les rodes per continuar amb normalitat la seva vida. Demanar una hipoteca, un crèdit, canviar de feina o fer-se una assegurança pot ser més complicat del que sembla després d’haver superat una malaltia oncològica. És per això que des de fa anys l’Associació Contra el Càncer (Assandca) demana que es legisli per eliminar aquests entrebancs, el que es coneix com la llei de l’oblit oncològic. Ara, el Govern ja té un esborrany preparat i preveu presentar-lo de manera “imminent”, segons va indicar el president d’Assandca, Josep Saravia, després de la reunió que va mantenir ahir amb la ministra de Salut, Helena Mas.L'anunci del Govern coincideix amb el debat parlamentari que se celebrarà demà al Consell General sobre la qüestió arran d'una pregunta de la consellera general del PS Susanna Vela.

Des de l’associació van celebrar la notícia i, malgrat que encara no tenen detalls sobre el que dirà el document legislatiu, Saravia va avançar que un bon punt de partida seria la llei francesa. En aquest cas, s’estableix que no s’ha de declarar la patologia un cop hagin passat 10 anys des del tractament sense recaigudes, i passats cinc anys si la persona va ser diagnosticada abans dels 15 anys. En aquest sentit, Saravia va declarar que la qüestió és especialment important amb els infants que han passat la malaltia i que, sense aquesta llei, carreguen l’estigma tota la vida. “Actualment et pots trobar problemes perquè et donin una hipoteca o una assegurança de vida tot i que faci anys que estàs curat”, va afirmar Saravia, que va afegir que també pot passar a l’hora de canviar de feina o de renovar el carnet de conduir.

Negativa a la radioteràpia

Assandca va reiterar la seva demanda perquè el Principat tingui una unitat de radioteràpia durant la trobada amb la ministra de Salut, però la resposta “va ser la mateixa”, segons va indicar Saravia. “La relació amb la senyora Helena Mas és millor, el tracte ha sigut diferent, però la resposta és la mateixa”, va lamentar el president de l’associació, que ja va avançar que no es rendiran i que es reuniran amb els grups de l’oposició per seguir fent pressió sobre la necessitat d’oferir el tractament al país. Els arguments del Govern, segons Saravia, són els mateixos que els de l’executiu anterior. Des del ministeri de Salut s’entén que és millor que els malalts tinguin els tractaments que s’ofereixen a Barcelona i argumenten que les màquines de radioteràpia poden quedar obsoletes en poc temps per l’evolució de la medicina. Les explicacions, però, no convencen els responsables de l’associació.

La reunió també va servir per posar sobre la taula la necessitat d’un ajut a l’acompanyament, que segons el responsable de l’associació hauria d’anar més enllà d’un cop de mà econòmic i preveure també que els malalts puguin tenir algú que els ajudi. El Govern es va comprometre a estudiar aquesta opció, així com també que els pacients no hagin de fer cap avançament quan van a fer els tractaments a la clínica Teknon de Barcelona tal com passa ara. Mas i Saravia es van remetre a una nova trobada després de l’estiu per fer el punt de les qüestions pendents.

FRANÇA VA SER PIONERA I ESPANYA TOT JUST L'ACABA DE TIRAR ENDAVANT

Malta i Islàndia són els dos únics països europeus que encara no tenen legislació sobre l’oblit oncològic. França, en canvi, va ser el país pioner a fer-ho, el 2017, seguit de Bèlgica el 2019 i Luxemburg i els Països Baixos el 2020. Recentment s’hi ha unit Espanya, que va aprovar in extremis a final del mes passat un reial decret llei per evitar que la qüestió quedés en un calaix per l’avançament de les eleccions espanyoles. De fet, el Parlament Europeu va resoldre l’any passat que el 2025 tots els països de la UE han de garantir aquest dret. En termes generals, aquestes legislacions estableixen que deu anys després de passar un càncer i no haver tingut recaigudes, no hi ha l’obligació de declarar-ho. A més, protegeixen els supervivents de discriminacions per haver tingut la malaltia, per evitar, per exemple, que les assegurances siguin més cares o les renovacions del carnet de conduir siguin més curtes. Les persones que han superat un càncer també es troben problemes a l’hora de demanar altres serveis, com ara adoptar o demanar un tractament per infertilitat.

tracking