model 720

Espanya reconeix la nul·litat de les multes per no declarar els béns a l'estranger

L’obligació de notificar-los manté bloquejats molts pisos d’espanyols a Andorra

Una oficina de l'Agència Tributària espanyola.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Hisenda espanyol ha reconegut “la nul·litat absoluta” de les sancions imposades aplicant el model 720 que obligava a declarar els béns que els espanyols tinguin a l’estranger, segons va publicar El País. El nou posicionament de les autoritats fiscals veïnes obre la possibilitat de reclamar les multes imposades després que el gener del 2022 el Tribunal de Justícia de la Unió Europea determinés que el règim sancionador per aquesta normativa era “contrari al dret” europeu perquè els imports fixats eren desproporcionats.

L’obligació dels espanyols de declarar els béns a l’estranger i de poder ser multats per tenir aquestes propietats i no haver-ho notificat a la Hisenda del seu país manté bloquejat el lloguer de molts pisos a Andorra que són de ciutadans del veí del sud. El model 720 es va implantar el 2013 pel govern de Mariano Rajoy i obligava a declarar béns de valor superior als 50.000 euros. Les sancions eren del 150% del valor del patrimoni no declarat, fet que no convidava a regularitzar la situació d’aquests pisos.

L’advocacia de l’Estat d’Espanya ja havia acceptat que no es podien aplicar aquestes multes arran de la sentència europea i de les decisions del Tribunal Suprem espa­nyol d’anul·lar les sancions imposades pel model 720.

La nul·litat de les sancions l’accepta el servei jurídic de l’Agència Tributària espanyola en un informe del desembre en estimar que les sancions representen una vulneració de l’article 25 de la Constitució espanyola, segons recull el rotatiu. I el Consell d’Estat es pronunciava en el mateix sentit el 23 de març d’aquest any coincidint que les sancions són desproporcionades respecte a les que s’apliquen per a declaracions de béns dins del territori espa­nyol, informa El País.

La “nul·litat absoluta” de les sancions imposades aplicant el model 720 hauria de tenir efectes, especialment, al mercat dels pisos de lloguer, fent aflorar molts immobles que fins ara estaven en l’anonimat perquè no suposessin penalitzacions als propietaris. La decisió judicial no deixa sense efecte l’obligació d’haver de declarar els béns.

tracking