drets laborals

L'empresa de l'obrer peruà intenta que marxi d'Andorra

La societat li envia un missatge en què li ofereix un vol per al 19 de juliol, una tàctica ja utilitzada
en altres ocasions

Asunción a l'hostal en què es va allotjar durant el primer dia després de l'acomiadament.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’empresa constructora que va acomiadar d’un dia a l’altre a través d’un correu electrònic un dels seus treballadors peruans, Ángel Javier Asunción, després que aquest es negués a fer el pagament de les despeses de l’hostal i l’alimentació, està intentant de nou que l’obrer torni al seu país. Així, en un missatge a través de WhatsApp, l’empresa l’informava ahir que està en procés d’adquirir un nou bitllet per a ell amb destinació a Lima i afegeix que “donada l’absència d’una data específica de viatge proporcionada per part teva, hem planificat el teu vol per al dia 19 de juliol del 2023”.

En el mateix missatge, l’empresa Casyre que el va contractar al Perú li demana que torni la targeta de residència i treball i l’abonament de transport públic que li van ser proporcionats mentre existia una relació laboral entre totes dues parts. D’altra banda, el responsable de l’empresa comunica al treballador que entén “que aquesta transició pot ser confusa” i, per tant, es mostra “disponible per respondre a qualsevol pregunta o aclarir qualsevol dubte que puguis tenir”. Anteriorment l’empresa ja havia intentat que el treballador tornés al seu país a través d’un altre vol, programat per dilluns, tot just l’endemà que el treballador rebés el correu d’acomiadament, que s’hauria produït, segons el mateix Asunción, en negar-se a pagar 900 euros en concepte d’allotjament en un alberg i el menjar que li volia cobrar l’empresa, una quantitat que els mesos anteriors havia estat de 600 euros.

D’aquesta manera, Asunción es va quedar en poques hores sense un lloc on dormir ni diners per poder sobreviure, ja que tot el que guanyava ho enviava a la seva dona i als tres fills, un dels quals malalt. La Creu Roja li va buscar un hotel i es va comprometre a donar-li manutenció, però finalment va ser Afers Socials qui se’n va fer càrrec. Durant la jornada d’ahir, el treballador va ser rebut per una tècnica del ministeri, que atendrà l’obrer mentre es resol la seva situació. A hores d’ara, Asunción no ha decidit encara què farà, tot i que una de les possibilitats és que busqui feina mentre avança la tramitació de la denúncia que va presentar a Inspecció de Treball, que podria quedar sense efecte en cas que torni al seu país.

En aquest sentit, des del ministeri es considera factible que l’obrer pugui firmar un contracte de fins a un any amb una altra empresa. “A hores d’ara no sé què fer perquè si em quedo i al final no obtinc cap benefici serà pitjor per a mi. Si és per a alguna cosa bona, em podria quedar”, va explicar Asunción, que compta amb experiència acreditada en lampisteria i avui mateix tenia previst inscriure’s al servei d’Ocupació d’Andor­ra i buscar assessorament jurídic.

MÉS TREBALLADORS VOLEN PRESENTAR DENÚNCIA DAVANT D'INSPECCIÓ DE TREBALL

Dos obrers més, companys d’Ángel Javier Asunción, es plantegen la possibilitat d’acudir també a Inspecció de Treball per denunciar les irregularitats que, segons diuen, està cometent l’empresa. Així, ahir explicaven a peu d’obra, amb molta por al cos per si algun responsable de l’empresa els veia fent declaracions a un mitjà de comunicació, que no estan d’acord a pagar 900 euros per l’allotjament i el menjar. Quan van arribar a Andorra els van comunicar que haurien de pagar uns 600 euros i ho van acceptar, tot i que el contracte deixava clar que aquestes despeses corresponien a l’empresa. L’increment ha estat l’espurna que ha encès els ànims dels treballadors, que tot i que ara guanyen més que inicialment, veuen com bona part del sou se’ls va tot just quan l’acaben de cobrar. “Creiem que s’ha de respectar el contracte i no hem de pagar”, va afirmar un d’ells. A més, l’empresa els sorprenia ahir amb una altra demanda: que no es personin al banc perquè les targetes serien lliurades al responsable de l’empresa. “Tranquils, és per un tema d’ordre només”, els comunicaven.

tracking