drets laborals
Dos empreses andorranes ofereixen feina al peruà acomiadat
La seva especialitat com a lampista ha fet que companyies del país el vulguin si aconsegueix el permís de treball per a un any
Tot apunta que l’aventura –dramàtica– d’Ángel Asunción acabarà de la millor manera. En conversa amb el Diari, va explicar ahir que ha rebut ofertes de dues empreses andorranes per fer-se amb els seus serveis, sobretot tenint en compte que l’especialista de lampisteria està molt cotitzat. Asunción no va amagar la seva alegria, ja que ha passat d’estar al carrer a tenir la perspectiva de disposar d’un permís de treball d’un any –amb possibilitat de renovació– i un sou que supera –i de molt– el que li paga Casyre, l’empresa que el va acomiadar d’avui per demà per exigir el que havia signat a Lima en el contracte, no pagar l’allotjament i l’alimentació.
Des de dimarts passat aquest ciutadà peruà rep l’ajuda d’una treballador social del ministeri que li ha proporcionat una habitació en una pensió i les necessitats bàsiques resoltes, a banda de consells sobre diverses qüestions relacionades amb el seu problema personal.
La seva dona s’està afanyant a preparar tota la documentació necessària per presentar a Immigració i la treballadora social li ha comunicat que podrà aconseguir una autorització anual per treballar i que mentre no arribi aquest moment li seguiran donant suport. La seva vida ha fet un gir i no ha estat un cop de sort, sinó que ha estat la valentia de plantar-se i reclamar allò que és seu i que l’empresa havia plasmat en el contracte de treball, i que després no ha acomplert emparant-se en el temor dels treballadors a perdre la feina i haver de tornar al seu país sense haver pogut estalviar per ajudar les seves famílies.
Asunción ha decidit rebutjar el bitllet de retorn que li ha ofert Casyre per al 19 de juliol amb destinació Lima. Sap, i així l’hi han aconsellat, que si marxa el seu expedient quedarà arraconat i no se li demanaran responsabilitats a l’empresa, que es dedica a reclutar treballadors al Perú i fa de subcontractada d’una empresa andorrana.
La perspectiva de tenir una feina fixa li permet afrontar la situació amb molts més ànims. Ha estat gràcies a unes amistats que li han arribat les propostes, si bé al servei d’Ocupació hi ha quatre demandes que s’ajusten exactament a l’especialització d’aquest obrer. La seva preocupació ara és saber si agafa els diners que la societat li ofereix en concepte d’acomiadament no causal. Tem que si ho fa suposi acceptar els arguments de l’empresa i per això confia que Inspecció de Treball l’aconselli.
La seva exempresa paga als obrers el salari mínim per 40 hores setmanals i a banda els afegeix 10 hores més que abona com a treball extra, que suposa un ingrés major que és fictici, perquè serveix per pagar en efectiu –sense deixar proves– les despeses de l’alberg de Sispony on dormen i mengen –sense àpats el cap de setmana perquè només treballen dissabte al matí i se’ls serveix l’esmorzar. Els treballadors van rotant cada sis mesos i són reemplaçats per uns altres.
S'HAN FET CINC INSPECCIONS D'OFICI EN ELS DARRERS MESOS
La ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, va assegurar ahir a la sessió de control al Govern al Consell General que el departament de Treball incrementarà el nombre d’inspectors. Ho va fer responent a la parlamentària del PS Judith Salazar, que li va demanar pels treballadors forans subcontractats per empreses andorranes en el marc d’una prestació de serveis. Marsol va dir que tenen la intenció d’incrementar el nombre d’inspectors amb vista al pressupost de l’any que ve. També va explicar que en els últims mesos s’han fet cinc inspeccions d’ofici en algunes empreses que tenen subcontractats aquests treballadors i que s’ha obert algun expedient amb demandes de sanció que en alguns casos poden arribar als 150.000 euros. Marsol, en resposta al Diari, va considerar ahir que “potser sí que es poden fer més inspeccions d’ofici, però sempre que hi ha alguna denúncia s’actua sobre l’expedient. S’està fent el que es faria amb qualsevol altre treballador del país, sigui de la nacionalitat que sigui, i que es denúncies”. La ministra va remarcar que es continuarà treballant en la mateixa línia, si bé va deixar la porta oberta a “fer-ne unes quantes més d’ofici”. La titular d’Economia va valorar positivament la feina que s’està duent a terme: “És el que toca, tenen la protecció legal de la legislació andorrana i amb això no hauria d’haver-hi cap problema.” També va admetre que s’hauria de fer més pedagogia perquè en la majoria de casos no saben com funciona el país, on dirigir-se, on anar a fer la denúncia. “Han d’anar a Inspecció de Treball i potser sí que no saben trobar-lo. Hi puc estar d’acord, potser sí que es pot fer una campanya d’orientació.”