Consell Econòmic

Govern no intervindrà en la negociació dels salaris entre patronal i sindicats

Marsol anuncia la creació d'una comissió de treball més reduïda per tractar els temes de política migratòria

Reunió Consell Econòmic i Social.SFGA/JAViladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

"L’any passat va ser extraordinari atès que hi havia una situació de gran inflació i teníem un moment especialment complicat", amb aquestes paraules, Conxita Marsol, ministra de Presidència, Economia, Habitatge i Treball ha volgut contextualitzar perquè enguany el Govern ha pres la decisió de no intervenir en la negociació de les revisions salarials per al 2024 entre patronal i sindicats. "No li correspon i no ho farà" ha reiterat Marsol i ha afegit que tot i així, ha percebut una "clara voluntat d'arribar a una entesa, tant per part dels sindicats com de la patronal. Si més no, de posar el tema sobre la taula, parlar-ne i esforçar-se". La decisió de no intercedir s’ha donat a conèixer durant el que ha estat el primer Consell Econòmic i Social de la legislatura i de fet s’espera que ambdues parts portin una proposta d’acord de cara al següent consell que es convocarà la segona quinzena de setembre. En cas de no haver-hi pacte, la ministra ha explicat que "ens limitarem al salari mínim". Marsol ha confirmat que en aquest cas sí que intervindran i que la voluntat és fixar un salari mínim interprofessional i anar-lo incrementant fins arribar al 60% del salari mitjà.

"Hem de pensar que hi ha una congelació salarial de deu anys", ha recordat Ubach que ha afirmat que la Confederació Empresarial Andorrana no reconeix l’evidència que els salaris i el nivell de vida estan desequilibrats i que aquesta és la principal causa de que hi hagi dificultats en trobar ma d’obra qualificada. "Cal fer un pla que en 4 o 6 anys permeti als treballadors recuperar el poder adquisitiu" ha explicat Ubach, i ha criticat que la CEA continua amb el discurs de que són els empresaris els que han de decidir si augmente els salaris.

Per la seva banda, Gerard Cadena, president de la CEA, ha preferit centrar-se en la qüestió de les quotes de permisos d’immigració, lamentant que "el fet que no hi hagués el Govern constituït ha generat un retard en les quotes". Cadena ha subratllat que hi ha un problema de manca de personal i que de cara a la temporada d’hivern s’ha d’actuar amb previsió. En aquest sentit, Marsol ha declarat que es crearia una comissió de treball més reduïda per treballar els temes de política migratòria "de manera que puguem ser més proactius". A més a més, ha confirmat que per la temporada d’estiu es faria una ampliació de 500 places, sobre les 600 que ja hi havia previstes.

El consell econòmic i social també ha estat l’escenari per posar sobre la taula l’escassetat de convenis col·lectius i comitès d’empresa. Marsol els ha valorat de bons i positius: "Hem de fer pedagogia perquè les empreses vagin dotant-se d’aquests serveis", ha conclòs la ministra.

tracking