salut

Assandca creu que el Govern no dona prou importància al càncer

L’Associació Contra el Càncer reivindica la necessitat de comptar amb la llei de l’oblit

Assandca creu que la llei de l'oblit es farà només per pressió d'Europa.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“El càncer és la segona causa de mort al món i el Govern no li està donant la importància que mereix.” Aquesta va ser la reacció del president de l’Associació Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, a les declaracions de la ministra de Salut, Helena Mas, sobre la llei de l’oblit oncològic. La llei permet a les persones que han superat un càncer no haver d’informar-ne a l’hora de demanar un crèdit al banc o de contractar una assegurança mèdica i evitar així que l’historial mèdic els perjudiqui. El concepte que engloba tot plegat és el dret a l’oblit oncològic.

El president de l’Associació Contra el Càncer va assegurar a principi de setmana que l’aplicació de la llei de l’oblit era quelcom “imminent”. Ara bé, la ministra de Salut va rectificar dijous durant la sessió de preguntes a l’executiu que encara s’estan fent els treballs inicials i que el ministeri no té un calendari marcat per tenir el text legislatiu preparat. Davant d’aquestes versions contradictòries, el president d’Assandca explica al Diari que es pot tractar d’un malentès per part seva i que potser no van acabar d’aprofundir en els terminis durant la reunió que van mantenir ell i la ministra de Salut al voltant de la llei de l’oblit. De totes maneres, Saravia reconeix que les actuacions de l’executiu no “estan a l’altura” i reivindica la necessitat de comptar amb una llei per garantir el dret a l’oblit oncològic.

D’una banda, el representant de l’associació assegura que “si tinguessin tanta pressa com diuen per elaborar la llei ho podrien fer”. Explica que una solució ràpida i provisional és revisar les lleis de qualsevol país de la Unió Europea i adaptar-la al Principat. Malta i Islàndia són els dos únics països europeus que no tenen legislació sobre l’oblit oncològic. França va ser pioner a fer-ho, el 2017, i recentment Espanya ha aprovat un decret perquè la qüestió s’abordi un cop es constitueixi el nou govern. D’altra banda, des d’Assandca tenen la sensació que Salut ha començat a treballar en la llei de l’oblit perquè el Parlament va resoldre l’any passat que el 2025 tots els països de la Unió Europea havien de garantir aquest dret. “Si fos per ells estic segur que no la farien”, s’atreveix a dir, i afegeix que “les seves prioritats no són les nostres” i que “sembla que tant els fa que la gent pateixi”.

En aquest sentit, Saravia torna a fer pressió en el debat de la unitat de radioteràpia. Cal recordar que el Principat no compta amb una unitat i els pacients amb càncer han de traslladar-se als països veïns per sotmetre’s al tractament. Després d’anys reclamant-ho, el ministeri va tancar la porta a una unitat de radioteràpia a curt termini per falta de recursos i professionals.

tracking