observatori

El nombre de parelles sense fills creix sis punts en els últims 18 anys

La comparativa entre el 2005 i el 2023 denota un augment de la gent que viu sola

Es fa palès el contrast entre les necessitats d'habitatge i les possibilitats d'accés.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gairebé un 17% de la població viu sola i la tendència, segons explica Joan Micó, coordinador de l’àrea de sociologia d’Andorra Recerca + Innovació, basant-se en els estudis de projecció de la llar desenvolupats durant el 2022 és que vagi en augment. “Hi ha una disminució de la mitjana de membres a cada llar a conseqüència d’una demanda més alta d’habitatge de persones soles, de parelles sense fills o de famílies monoparentals, sobretot dones”, apunta Micó.

Fent la comparativa de les dades dels informes de l’Observatori del 2005 i del 2023, es pot constatar com ha augmentat el percentatge de les persones que viuen soles, un 16% el 2005 davant del 17% del 2023. En aquest sentit, crida l’atenció, d’una banda, l’increment del percentatge de parelles sense fills, un 25% el 2005, mentre que el 2023 ja estem parlant d’un 31%, i, de l’altra, la baixada de percentatge de parelles amb fills, si el 2005 se situava en un 44% el 2023 l’índex baixa deu punts i se situa en un 34%.

Per franja d’edat, els majors de 65 anys constitueixen el grup amb l’índex més elevat de persones que viuen soles i constitueixen un 33,5% del total. La franja d’edat dels que tenen de 45 a 64 anys que viuen sols suma un 16,1%, la de persones amb edat compresa entre els 30 i els 44 anys arriba a un 11%, i el percentatge més petit de persones que viuen soles el constitueix la franja d’edat dels que tenen entre 18 i 29 anys, que sumen un 9,6%.

Respecte al percentatge de persones que viuen amb fills, però sense parella, l’índex se situa el 2023 en un 6%, mentre que el 2005 era del 4%. El 2023, a més, l’estudi diferencia entre homes i dones, i les xifres se situen en un 2% d’homes que viuen sense parella i amb fills davant del 9% de dones que viuen sense parella i amb fills.

L’estudi també destaca l’increment, en els darrers anys, d’habitants que conviuen amb persones que no són ni la parella, ni els fills, ni els pares, i que són companys de feina, amistats o germans. “Mentre que el 2005 aquest índex era anecdòtic i se situava a l’1%”, explica Micó, “el 2023 ja estem parlant d’un 5%”. Així, Micó afegeix que els dos informes estan fets sobre persones que ja fa un temps que viuen a Andorra: “Si tinguéssim en compte els que acaben d’arribar l’índex seria més elevat.”

Micó destaca que tot i l’augment del perfil de persones que volen viure soles, hi ha el topall del sostre econòmic i de disponibilitat d’habitatge, i resulta difícil fer un diagnòstic precís de com evolucionarà en el futur.

tracking