acord per les pistes de pas de la casa-grau roig

La nova concessió a Saetde aportarà més diners al comú

Mas vol sotmetre a votació en consell de comú el nou contracte de gestió de les pistes de Pas de la Casa-Grau Roig tornant de les vacances

Pistes d'esquí de Grau Roig, dins del domini gestionat per Saetde.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nova concessió a Saetde de la gestió de les pistes d’esquí de Pas de la Casa-Grau Roig s’adjudicarà al setembre. “Estem acabant de polir quatre aspectes legals i del cànon. Comptem que al consell de comú del setembre es podrà aprovar”, va apuntar recentment la cònsol major d’Encamp, Laura Mas, en declaracions al Diari.

La intenció de la mandatària és “acabar de tancar” totes les condicions de la nova concessió que queden per definir “durant els mesos de juliol i agost”. En les últimes setmanes Mas ha mantingut diverses reunions de negociació amb la direcció de Saetde, la societat que ha explotat els dominis esquiables de la parròquia d’Encamp des del 1967. La nova concessió es preveu que tingui una durada de 50 anys.

Un dels punts clau del nou acord serà el cànon que cobrarà el comú a canvi de la cessió a Saetde de la gestió de les pistes. Fins ara la corporació percebia l’import corresponent al 6% dels ingressos generats per la venda de forfets. La voluntat de la majoria actual és modificar els paràmetres de càlcul del cànon amb l’objectiu de generar més diners per a les arques del comú. “Ja hi ha un cànon, però ho estem revisant absolutament tot. [...] La nova concessió el que preveu és cobrar cànon de les activitats senceres que un domini esquiable té actualment o pugui arribar a tenir en el futur”, va argumentar la cònsol major.

Pel que fa al percentatge sobre els ingressos de Saetde que el comú rebria com a compensació, Mas va apuntar: “No ho puc dir perquè encara no ho tenim del tot tancat, però sortim del 6% segur”.

Un altre punt clau de la concessió, encara per resoldre, és la proposta de Saetde per ampliar el domini cap a la zona del pic de Maià, situada a tocar del port d’Envalira. Mas va assenyalar, en aquest sentit, que els límits geogràfics de la nova concessió “pràcticament” estan fixats, i va afegir que el comú acceptarà el plantejament de Saetde “amb matisos”, sense detallar quins. El projecte de Saetde exclou del domini l’entorn de Pessons, que el comú vol transformar en un parc natural.

Mas, finalment, va afirmar que està convençuda que el comú i Saetde es posaran d’acord. “Jo crec que l’entesa pot ser una realitat. El que tenim molt clar és que el comú farà una nova concessió sempre que sigui beneficiosa per a la parròquia, per a Saetde i per a tots els empresaris del Pas de la Casa i d’Encamp. [...] No serà una proposta que només garanteixi els beneficis de Saetde i el comú, sinó de tot l’entorn, especialment del conjunt de la parròquia”, va puntualitzar la mandatària.

“Hi ha temes que potser es debaten més temps que altres, però de moment estem arribant a acords”, va concloure Mas.

UNA PROPOSTA QUE HAURÀ DE SERVIR PER IMPULSAR EL DESENVOLUPAMENT

La concessió encara vigent a Saetde per gestionar les pistes d’esquí d’Encamp va signar-se el 1967 per un període de 70 anys. L’acord, per tant, podria allargar-se fins al 2037 o fins al 2051, si el comú apliqués una disposició addicional del pressupost de l’Estat del 2022 que habilita les corporacions comunals a allargar les concessions de les estacions d’esquí per un període de com a màxim el 20% del temps pel qual va adjudicar-se l’explotació dels dominis. Cal recordar que el Govern va incloure aquesta disposició en els comptes com a mesura per compensar les concessionàries per les pèrdues econòmiques derivades de la pandèmia. El comú va decidir de tirar endavant el procediment per negociar una nova concessió perquè considerava que l’actual feia temps que estava desfasada i frenava el desenvolupament econòmic de la parròquia. El procediment per sol·licitar la nova concessió va ser el de competència de projecte. Aquest mecanisme, al contrari que el concurs, ha permès al comú de mantenir les accions que té a Saetde.

tracking