REPORTATGE

Acord d'associa... què?

Molts ciutadans desconeixen per complet de què tracta o quins són els beneficis del futur acord d’Andorra amb la Unió Europea.

Reunió a Canillo sobre l'acord d'associació amb la UE.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Andorra fa gairebé una dècada que negocia un acord d’associació amb la Unió Europea. Dins d’aquest acord hi ha importants qüestions sobre la taula com la lliure circulació de persones o la lliure prestació de serveis que canviaran part de la realitat andorrana. Però molts ciutadans no estan al corrent d’aquestes negociacions, i, si ho estan, no saben exactament què és el que està en joc. Carles Fornells, treballador en el sector econòmic, va assegurar al ser entrevistat pel Diari que, si Andorra celebra un referèndum, la resposta guanyadora serà no. “Molta gent no sap ben bé de què tracta aquest acord i per por o desconeixença votarien que no, fet que faria decantar la balança negativament”. De fet, gairebé cap de les persones entrevistades al carrer no van saber contestar a les preguntes de per què seria important celebrar un referèndum sobre aquesta qüestió o si creien que Andorra havia de signar un acord d’associació amb la Unió Europea.

Lia Martos, estudiant universitària a Madrid i ciutadana d’Andorra, explica que s’ha trobat complicacions burocràtiques a l’hora de voler cursar Erasmus en alguna ciutat europea, i assegura que, “si tinguéssim més convenis amb Europa, seria més fàcil i accessible per a tots”. Joan Ribas, andorrà i treballador en l’àmbit de la sanitat, és mostra en contra de l’acord d’associació perquè creu que només complicarà les coses. “A nivell econòmic ja estem bé, com hauríem d’estar, i, si implantem la lliure circulació de capitals, moltes empreses nacionals voldran marxar”. Sara Compte, estudiant de batxillerat que té pensat seguir la formació a l’estranger, explica que desconeixia totalment les negociacions i aprofita per comentar que a l’escola haurien d’explicar-ho per tal de “formar els estudiants i ajudar-los amb la presa de decisions”. Tot i així, està completament d’acord amb les negociacions i creu que pot beneficiar molt positivament tots els sectors del país, sobretot els joves en els propers anys. L’Oriol, copropietari d’una petita empresa tèxtil i autònom, no coneixia de manera detallada l’acord, però s’hi mostra favorable. “Andorra ha d’avançar, innovar. Si volem ser una gran ciutat com les que hi ha a la UE, hem de seguir endavant i unir-nos com a país.” Tot i així, creu que l’acord encara tardarà anys a tancar-se.

tracking