mesures per pal·liar el problema de l'habitatge
Els lloguers començaran a descongelar-se l'any que ve
Marsol treballa amb una fórmula per “alliberar algun pis” de la congelació però afirma que l’obertura de moment serà “simbòlica”
La congelació dels lloguers començarà a aixecar-se a partir de l’any vinent. Així ho va anunciar la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, en una entrevista al Diari en la qual va detallar que durant el mes d’agost treballarà conjuntament amb els propietaris en la llei de mesures urgents que s’entrarà al setembre amb la voluntat que la pròrroga no s’elimini del tot. “Estem treballant amb una fórmula per començar a prendre alguna mesura per poder alliberar algun pis d’aquesta norma”, va explicar Marsol, que va recordar que aquesta era una de les promeses electorals de Demòcrates. La ministra va afirmar, però, que “serà un primer gest” i que “serà molt simbòlic, aquesta és la meva idea”.
L’aixecament de la congelació dels contractes de lloguer vençuts començarà, per tant, a aixecar-se l’any vinent i s’anirà eliminant de manera progressiva. “Si l’any que ve nosaltres ja podem anar posant habitatges de lloguer a preu assequible al mercat, haurem d’anar aixecant aquestes mesures perquè són mesures que no han aplicat a pràcticament cap altre país”, va exposar la responsable de la cartera d’Habitatge. Marsol no va detallar com es farà l’obertura de la norma, si bé sí que va indicar que “segurament serà un percentatge, però encara ho estem acabant de parlar”. En tot cas, va reiterar, la llei “englobarà alguna obertura, però mantindrà encara una bona part del parc prorrogat” amb l’objectiu “que ens permeti observar com evoluciona el mercat”.
D’altra banda, el Govern també treballa en altres mesures, més enllà dels pisos a preu assequible, com són augmentar els incentius fiscals per als propietaris que destinin els habitatges a arrendament a un preu regulat o la creació d’una taxa finalista que gravi les inversions estrangeres en el sector immobiliari i la compra d’habitatges per part de no residents. Les dues propostes encara s’han de concretar, si bé Marsol ja va avançar que augmentaran el 5% que ja actualment es poden desgravar els propietaris per tal que “els surti a compte posar els pisos a preu assequible”.
La ministra també va valorar positivament la nul·litat de les multes imposades per Hisenda espanyola pel model 720 i va augurar que la notícia permetrà aflorar com a mínim part dels pisos buits que hi ha al país, que en total es calcula que són uns 3.000. “Si aconseguim que surtin a la llum encara que siguin 1.000 pisos, menys de la meitat, ja aconseguiríem que els preus es regulessin”, va opinar Marsol.
EL FRACÀS DEL PLA D'AVALS PER A LA COMPRA D'UN PIS OBLIGA A CANVIAR-NE ELS REQUISITS
L’Institut Nacional de l’Habitatge ha rebut només una sol·licitud per optar al programa d’avals per a la compra d’un primer pis que va anunciar a finals de la legislatura passada l’aleshores ministre d’Habitatge, Víctor Filloy. El programa preveu que l’executiu avali el 20% del valor total del préstec hipotecari demanat, i subvencioni també una part dels seus interessos, que variarà entre el 35% i el 15% de la despesa financera a 30 anys, segons el valor total del préstec. En concret, es va preveure dotar amb un pressupost de 10 milions d’euros el programa d'avals i de 10 milions més per a les subvencions. Per ser-ne beneficiari, però, cal complir una sèrie de requisits que ara el Govern està estudiant modificar, vist que la iniciativa de moment no ha tingut èxit. “Hem de veure què ha passat i per què no ha interessat aquesta mesura”, va indicar la ministra d’Habitatge, Conxita Marsol, afegint que “potser no n’hi ha prou amb dir que avalem l’entrada, potser s’ha d’anar una mica més enllà”. En tot cas, la ministra té clar que “hem de donar la possibilitat també de l’accés a l’habitatge de compra per a la gent del país” i ja va avançar que “revisarem els requisits perquè quan una cosa no funciona està clar que alguna cosa passa”. Marsol va constatar que “la gent pel carrer et diuen que estan preocupats perquè creuen que el seu fill no podrà tenir mai un habitatge de propietat, per tant, és evident que hi ha un públic potencial, però el programa no ha donat un bon resultat”. “Per tant, analitzarem què ha passat i què podem fer per millorar-lo”, va sentenciar.