document sobre el treball per un acord d'associació amb la UE

L'oposició estarà present a les negociacions a Brussel·les

El Pacte d’Estat permetrà als seus integrants designar un representant que viatjarà amb la delegació andorrana tal com reclamava Pintat la legislatura anterior

Reunió del Govern amb els partits polítics que treballen en el Pacte d'Estat.SFGA

Creat:

Actualitzat:

Els partits integrants del Pacte d’Estat per a la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea podran formar part de les reunions a Brussel·les. Així ho estipula el document que el Govern i els partits estan acabant d’enllestir i que permetrà que designin una persona per viatjar amb la delegació andorrana. Aquesta va ser una de les reiterades demandes que va fer el líder de terceravia, Josep Pintat, durant la legislatura passada, i que fins ara s’havia denegat per part de l’executiu. Això sí, el Govern posa un matís i és que el designat no pot ser un conseller general “amb la finalitat d’evitar una situació de dificultat prop de les institucions europees”. El document, al qual ha tingut accés el Diari, especifica que la persona escollida “complirà la funció d’assessorament tècnic i de consell polític prop dels grups parlamentaris i dels partits polítics sense representació parlamentària que signen aquest Pacte”. “Així mateix, podrà presentar propostes en relació amb els documents de posició que són tramesos al Secretariat General de la Comissió Europea per a la seva discussió en les sessions de negociació”. Amb tot, també es deixa clar que tindrà “un rol d’observador pel que fa al desenvolupament de les sessions, de forma que no es posin en entredit les competències que l’ordenament jurídic andorrà atribueix en exclusiva als coprínceps i al Govern en matèria de negociació dels tractats internacionals”.

La darrera versió del document incorpora totes les aportacions dels partits sobre el primer esborrany elaborat pel Govern. Entre altres qüestions, Concòrdia proposa que el pacte inclogui també referències a estudis que mostrin efectes negatius o dubtes respecte a l’entrada d’Andorra al mercat de la UE. Així mateix, també des del partit de Cerni Escalé es proposa que en el redactat s’afegeixi la necessitat de “compartir la informació relativa a la negociació” i des del PS es demana “la participació en els processos de decisió” de totes les forces signatàries del pacte. Per la seva banda, SDP posa èmfasi en la necessitat que la informació que es faciliti a la ciutadania sobre les negociacions identifiqui “clarament les oportunitats i els reptes que es plantegen en relació amb la situació actual”.

El Govern també es compromet, mitjançant el document, a obtenir “els informes d’avaluació sobre els impactes econòmics i socials, tant sectorials com generals, de la participació d’Andorra al mercat interior de la UE”. I a petició del PS s’afegeix que “l’objectiu és fer accessible a tots els actors concernits la informació detallada dels costos i oportunitats de l’associació amb la Unió Europea, per tal que tothom entengui que aquesta associació és un projecte que ha de beneficiar el futur del nostre país”.

Concòrdia, PS i SDP també demanen incorporar matisos pel que fa al calendari. Si bé en el document es fa esment que la voluntat és enllestir l’acord d’associació abans de finals d’any, Concòrdia i SDP deixen clar que aquesta perspectiva no pot “comportar un horitzó temporal d’obligat compliment”. En un sentit similar, el PS proposa incloure que “aquest termini es preveu sens perjudici de disposar del temps suficient, una vegada acordat el text, de fer accessible a la ciutadania la informació respecte a les implicacions i conseqüències de l’associació amb la UE, per tal d’aconseguir el màxim de suport possible en el referèndum vinculant posterior, previ a la ratificació”. Andorra Endavant, per la seva part, proposa que el pacte inclogui les línies de negociació a seguir en les reunions.

Els partits enviaran aquesta setmana al Govern les darreres esmenes al text, en relació amb les aportacions dels altres participants, per tal de tancar l’escrit definitiu i signar-lo si així ho consideren oportú.

PUNTS DESTACATS

1. Presència de l’oposició a Brussel·les

El Pacte d’Estat permetrà designar un representant dels partits de l’oposició perquè participi en les reunions a Brussel·les, tal com havia demanat Pintat.

2. El representant no podrà ser conseller

El Govern, però, especifica que el representant escollit no podrà ser conseller general per evitar una situació de dificultat amb les institucions europees.

3. Els partits demanen informació

Les aportacions dels partits al document demanen informació clara dels pros i contres de l’acord perquè la ciutadania entengui que s’està negociant.

4. Sense lligams estrictes amb el calendari

Els partits reclamen que l’horitzó temporal de finals d’any no sigui d’obligat compliment si no s’ha assolit encara un bon acord per al Principat.

tracking