El temps
Màximes de 34,6 graus en el tercer dia d'onada de calor
Meteorologia anuncia ruixats febles de nit
Les temperatures s'han enfilat avui fins als 34,6 graus a l'estació meteorològica de Borda Vidal, a 34,5 graus al Roc de Sant Pere i a 34,4 graus a laMargineda. Tot i que les temperatures han baixat lleugerament respecte al pic de calor d'ahir, el servei de Meteorologia apunta que les màximes d'avui han acabat sent més altes del que es preveia, causant que finalment s'hagi d'anomenar aquest episodi càlid com a onada de calor. De fet, és el tercer dia consecutiu que a la central hidroelèctrica de FEDA s'han registrat temperatures superiors als 32 graus.
La previsió meteorològica d'aquest matí indicava l'arribada d'una massa d'aire "menys càlida provinent de les borrasques del nord d'Europa" i que el pas de fronts desgastats que podria deixar "ruixats febles de nit" com els que s'han registrat aquesta nit passada.
El servei meteorològic informa que les temperatures d'aquesta matinada han tornat a ser "d'una altra nit tropical" amb 20,8 graus a l'estació de la Comella i de 20,3 a la del Roc de Sant Pere. I remarca que el registra mínim de la Comella és el més alt per a un mes de juliol per darrera del rècord fixat fins ara en els 19,4 graus del 29 de juny del 2019.
Meteorologia manté activat avui l'avís groc per altes temperatures fins a les 21 hores. El pronòstic indica que demà les màximes no superaran els 32 graus a les valls centrals i divendres cauran fins els 27 graus amb pluges a la tarda.
Un dia d'asfíxia
Andorra va viure ahir la jornada més calorosa d’aquest estiu, complint-se d’aquesta manera les previsions, que van fer que s’activés el dia anterior l’alerta taronja per part del Servei de Meteorologia d’Andorra. Així, per si algú encara no s’havia adonat de l’elevada temperatura que feia, ho recordaven molts termòmetres instal·lats al carrer, que marcaven temperatures molt properes als 40 graus o que, fins i tot, superiors. El cert, però, és que sense que s’arribés realment a aquesta xifra, oficialment en quatre dels set termòmetres de les estacions meteorològiques que hi ha instal·lades al país es van constatar temperatures rècord pel que fa al mes de juliol. A més, en totes les estacions les màximes es van situar per sobre dels 20 graus, cosa “excepcional” si es té present que alguna d’elles està per sobre dels 2.600 metres.
La temperatura màxima més alta van ser els 37,7 graus que es van registrar a la Margineda, que malgrat tot no es pot considerar rècord en ser una estació amb menys de 10 anys de funcionament. Per la seva banda, al Roc de Sant Pere, prop del col·legi Sant Ermengol, es va arribar a 37,4 graus; aquest sí que rècord del mes de juliol des del 1992, a l’igual que els 35,4 graus de la Central Hidroelèctrica de FEDA, que es va posar en marxa fa 30 anys, i els 32,5 graus d’Engolasters, que també compta amb una trentena d’anys de vida. També cal destacar, i molt, si es té en compte que en aquest cas l’estació es troba a una alçada de 1.400 metres, els 32,6 graus de les Salines, que supera en 1,5 graus la temperatura rècord en aquest indret durant un mes de juliol. L’excepcionalitat de totes aquestes temperatures és un fet, tenint en compte, segons va explicar el meteoròleg del Servei Meteorològic d’Andorra Guillem Martín que “no és freqüent que es batin rècords”, i menys en tantes estacions a la vegada. L’episodi de calor intens, que afecta tot el sud d’Europa, s’ha notat també en les mínimes, i algunes també han batut rècords existents fins ara en aquest mes. Un exemple és la mínima de 20 graus a la Comella, que superava els 19,4 graus del 2015, la matinada d’ahir.
No era la primera vegada que s’activava l’alerta taronja, tot i que el més habitual és que no es passi de la groga, però sí el primer cop que es feia enguany. De fet, l’alerta d’aquest color només s’ha activat en tres o quatre ocasions, si bé el 2022 es va allargar en una ocasió més d’una desena de dies consecutius. El pic de calor intens, que es va iniciar dilluns, és causat per les altes pressions del Mediterrani “que fan aflorar una massa d’aire càlid del nord d’Àfrica que fa pujar els termòmetres”. “Està clar que amb el canvi climàtic les temperatures extremes són cada vegada més freqüents”, tot i que cal tenir en compte que entren dins de l’excepcionalitat, va explicar Martín. Per a la jornada d’avui, està prevista una baixada de les temperatures, al voltant de quatre graus, el que confirmaria que no es podia parlar d’onada de calor, fenomen que s’ha d’allargar com a mínim tres dies. Dijous i divendres les temperatures continuarien baixant, el que suposaria entre 6 i 8 graus menys que les d’ahir, mentre que dissabte i diumenge pujaran de nou, però no tant com a principis d’aquesta setmana.
PROTECCIÓ CIVIL FA TOTA UNA SÈRIE DE RECOMANACIONS
Protecció Civil ha posat èmfasi en la necessitat de seguir tota una sèrie de precaucions quan s’activa una alerta per calor, sobretot quan arriba a ser de nivell taronja. Tenir especial cura de les persones més vulnerables, abaixar les persianes de casa, beure molta aigua i menjar poques calories, són algunes de les recomanacions. Cal no oblidar tampoc els animals de companyia, que també pateixen molt amb la pujada de les temperatures i han d’estar ben hidratats. Així, des de Protecció Civil també es posen en comunicació amb els comuns perquè s’informi de la situació els col·lectius dels infants i la gent gran. “El que fem és una tasca preventiva i els hi recalquem els consells que s’han de seguir en aquests casos”, va explicar Eduard Vergara, cap d’Àrea de planificació i emergències. D’aquesta manera, són les administracions comunals les que poden adoptar mesures concretes. En el cas concret d’Andorra la Vella, el comú va modificar, dins de les activitats d’esports, els itineraris de les excursions per buscar recorreguts més curts i boscosos, i va tenir cura que tots els nens i els joves portessin gorra i utilitzessin crema solar, i també va evitar fer activitats en zones sense ombra. Per la seva banda, des del Servei d’Envelliment i Salut del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) també es recomanava, entre altres coses, evitar sortir en els moments de més sol, no consumir aliments molt calents i ingerir coses fresques.