el document per negociar amb la UE
El Govern proposa que l'empresa exigeixi els antecedents penals
L’executiu planteja a la UE que l’ocupador verifiqui els antecedents dels nouvinguts en el sector de la salut, l’educació, els serveis financers i les professions liberals
El Govern busca la manera de trobar un encaix amb la Unió Europea per poder mantenir un control de la immigració similar al sistema de quotes que té el país actualment. En aquesta línia, l’executiu vol proposar a Brussel·les diferents punts en el marc de la negociació de la lliure circulació de persones que permetin mantenir un cert control sobre la immigració, com per exemple seguir exigint els antecedents penals, malgrat que des de Brussel·les es recorda que entre comunitaris aquest requisit no és possible. Amb la voluntat d’arribar a una entesa, l’executiu planteja que sigui l’ocupador qui tingui l’obligació de verificar els antecedents penals de les persones contractades en els sectors de la salut, l’educació, els serveis financers o les professions liberals. Així consta en un document que el Govern ha fet arribar als partits polítics sobre l’estat actual de les negociacions.
La proposta, que encara no ha rebut resposta per part dels responsables de Brussel·les, s’acompanya d’altres punts pensats per mantenir el control dels antecedents penals als nous residents que siguin nacionals de la UE. En concret, es demana poder fer controls aleatoris per no perdre la totalitat de la revisió de la situació dels nous residents. Aquests controls es farien a partir d’una autodeclaració dels sol·licitants de la residència al Principat. És a dir, per poder rebre el permís d’immigració, la persona hauria de declarar per escrit que està lliure d’antecedents penals, malgrat que no se li exigiria cap documentació oficial. En cas d’un control aleatori, es comprovaria que la informació de l’autodeclaració fos certa. Així mateix, el Govern demana poder tenir un control específic en aquells casos que poden suposar un risc immediat per la seguretat.
QUOTES
El Govern també vol mantenir la quota general d’autoritzacions d’immigració, que estaria composta d’una quota de residències amb activitat econòmica i d’una per a residències passives. A part, hi hauria una quota específica pels temporers i quedarien fora d’aquest sistema els treballadors fronterers i els prestadors de serveis transfronterers. En el document s’especifica, però, que encara no s’ha acordat el percentatge anual de noves autoritzacions sobre les ja vigents, ni tampoc si la quota general funcionaria com un màxim o com un mínim.
També pel que fa a la lliure circulació de persones, la delegació andorrana i la Comissió Europea intenten arribar a una entesa pel que fa a la inversió, ara obligatòria, per a les persones que volen obtenir una residència passiva. A finals de la legislatura passada, de fet, es va fer un canvi en aquest sentit amb la voluntat de ser més estrictes amb la inversió estrangera i es va passar d’una inversió necessària de 400.000 euros a 600.000. Brussel·les, però, ja ha manifestat que el manteniment d’aquesta inversió no té encaix amb les disposicions del dret de la UE i que s’hauria d’eliminar aquest requisit pels nacionals europeus. El Govern, però, ha demanat poder mantenir el dipòsit i està pendent de la resposta de la comissió. Resten també encara pendents de tractar qüestions com el reagrupament, en el qual Andorra vol mantenir les condicions actuals, o la residència permanent. En aquest últim cas, no existeixen precedents que no atorguin la residència permanent després de 5 anys. Govern, però, no veu problema en avançar en aquesta direcció.
PROPOSTA
1. Control dels penals des de les empreses
Govern proposa que siguin les empreses les que verifiquin els penals dels nous residents del sector salut, educació, sistema financer i professions liberals.
2. Els fronterers, fora del sistema de quotes
Els treballadors fronterers i els prestadors de serveis transfronterers quedarien fora del sistema de quotes. Els temporers tindrien una quota específica.
3. Sense acord per la inversió dels residents passius
La inversió inicial en actius andorrans per als residents passius no té encaix amb les disposicions de la UE, però el Govern demana poder-ho mantenir.
EL PACTE D'ESTAT, PENDANT DELS PARTITS
Els partits han de fer arribar aquesta setmana les seves observacions sobre el darrer esborrany del Pacte d’Estat que els ha enviat el Govern i que incorpora les propostes de les formacions. La voluntat és que sigui la darrera revisió abans que el document se signi pel màxim nombre de partits possible. Algunes formacions, però, probablement demanaran més temps per revisar-se la documentació abans de tancar-lo de manera definitiva, la qual cosa podria encara allargar unes setmanes la signatura. La voluntat del Pacte d’Estat es fer front comú per negociar a Brussel·les.