salut

Casal no descarta trencar la concessió de les ambulàncies si es rebutja la mediació

Casal diu que si els treballadors voten contra la mediació es plantejarà la possibilitat

El líder sindical de l'USdA, Gabriel Ubach.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conflicte que viu el servei de transport sanitari no urgent va fer ahir un gir de 180 graus. D’una banda, el ministre portaveu va afirmar durant la roda de premsa que si finalment la majoria dels treballadors d’Andorrana de Transport Sanitari (ATS) rebutgen la mediació “haurem d’agafar responsabilitats juntament amb el SAAS i arbitrar un procés de resolució”, situació que va confiar que no passi.

Paral·lelament, ahir va parlar el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, i ho va fer en un to de reconciliació. Va defensar la tasca de l’equip de mediació i va posicionar-se a favor que els treballadors votin. Altres fonts del sindicat, en canvi, van precisar que l’USdA ja no participa en aquest procés i que no seguirà negociant perquè “s’està coaccionant els treballadors amb l’acomiadament si voten contra la mediació. Són gent que té sis mesos de prova i és molt econòmic deixar-los al carrer, i sota aquesta pressió i amenaces el sindicat i la delegada de personal, especialment, no estem disposats a seguir en la mateixa taula”.

Les mateixes fonts van coincidir amb Ubach que s’ha de fer ràpida una consulta per copsar la postura de la plantilla. Si guanya el sí, sorgirà un document que ha de ser la base per fer front a la temporada alta. Ubach va precisar que els punts que es considerin que vulneren la llei hauran de ser portats a la Batllia o Inspecció de Treball perquè es pronunciïn. El secretari general va remarcar que després de l’estiu tocarà negociar el conveni laboral i aquí és on s’han de centrar els esforços. També va recordar que hi havia un acord de confidencialitat que “tothom s’ha saltat”. Ubach va comentar que si hi ha punts que no agraden s’han de plasmar en el document final “i, evidentment, seran un obstacle per al conveni sectorial”.

També va demanar a l’UTE que mediti el motiu que marxin tants empleats. Les altres fonts van explicar que s’acaben de contractar nous treballadors “amb condicions de treball pitjors, i no tenen més remei que acatar-ho”. Segons aquestes fonts l’estratègia és que marxin els veterans per tenir una plantilla renovada. També es va negar que hi hagi una divisió interna dins del sindicat a causa d’aquest afer.

Tant Ubach com altres representants va subratllar que coincideixen que els treballadors decideixin, però la mediació està trencada. Les fonts van recordar que Alex Gascón (que té el 51% de l’UTE) no ha signat el contracte de mediació: “És l’únic que falta”. I van apuntar que el “tarannà de l’empresa és conegut per tothom, només cal fer una ullada a la premsa catalana”.

Ubach, per la seva banda, va lamentar “les amencces que s’han produït pels dos cantons. Els hauria de caure a tots la cara de vergonya”, alhora que va assenyalar que si han plegat tants treballadors “és que alguna cosa no va bé”. El líder sindical es va mostrar partidari d’acabar amb la mediació, perquè això no vol dir que s’accepti el document final”. La setmana que ve se sabrà.

tracking