negociacions a brussel·les

Montaner deixa el pacte per la UE i Concòrdia s'ho rumia

Andorra Endavant considera que l’acord d’associació aportarà “més riscos que beneficis” i es retira de la taula

Reunió del Govern amb els partits polítics que treballen en el Pacte d'Estat.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

­El Pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea no tindrà presència de tots els partits polítics del país. Andorra Endavant va anunciar ahir que deixava la taula i que no signaria el pacte en considerar que l’acord d’associació aportarà “més riscos que beneficis”. “Volem bones relacions amb Europa, però aproximar-nos amb un acord d’associació no veiem el plus que donaria a Andorra”, va argumentar la líder del partit, Carine Montaner. Un altre partit important de l’oposició que encara és dubte de si serà part del pacte o no és Concòrdia. En aquest cas, la formació liderada per Cerni Escalé s’ha compromès a tenir un posicionament clar l’1 de setembre. Primer, però, volen revisar la documentació que se’ls ha facilitat des del Govern sobre en quin estat es troben les negociacions amb Brussel·les. En aquest sentit, des del partit argumenten que el Govern ja ha arribat a acords parcials en algunes matèries i, malgrat que res estarà tancat fins que hi hagi el text definitiu, entenen que no tindria sentit entrar al Pacte d’Estat si no coincideixen en els posicionaments que ja s’han acordat. En tot cas, la formació decidirà el seu posicionament en una assemblea del partit durant el mes d’agost.

Pel que fa als altres partits, PS i SDP són els més convençuts en formar part del Pacte d’Estat per la seva convicció europeista, malgrat que deixen clar que cada partit mantindrà el seu posicionament respecte a les qüestions que s’hagin de negociar. A tall d’exemple, els socialdemòcrates recorden que ells estan a favor d’implementar una prestació d’atur; un punt que s’haurà de treballar en el marc de les negociacions amb Europa. Acció també està a favor d’entrar i signar el document, mentre que terceravia-UL i L’A també es posicionen en aquesta línia, però ho volen consultar primer amb els membres del seu partit.

En tot cas, la reunió d’ahir no va servir encara per entrar en qüestions concretes de l’acord d’associació. En aquest sentit, les formacions que ja estan plenament convençudes que l’acord d’associació amb la Unió Europea és bo per Andorra i que tenen més domini del dossier, perquè ja l’han treballat anteriorment, volen començar a entrar en matèria. Amb aquesta voluntat, el cap de Govern, Xavier Espot, els ha emplaçat a una nova trobada el dia 1 d’agost per avançar ja en l’estat de la qüestió de les negociacions. Quedarà pendent fins al setembre, però, la signatura del document del Pacte d’Estat que, més enllà d’incorporar més o menys partits, únicament deixa per escrit la metodologia de treball que se seguirà.

CLAVERA DEMANA ENTRAR

Un altre punt que es va tractar durant la reunió d’ahir va ser la petició d’Alfons Clavera d’entrar al Pacte d’Estat. Una demanda que segurament serà rebutjada, ja que diversos membres de la taula consideren que el pacte no s’ha d’obrir a persones que no representen la població amb l’aixopluc d’un partit. Clavera es va presentar a les eleccions del 2019 amb Units pel Progrés (UPA), però no consta en el registre de partits i, per tant, tampoc ha de complir amb certes obligacions com ara auditories del tribunal de comptes.

POSICIONAMENTS

1. Montaner, en contra de l’acord

La líder d’Andorra Endavant, Carine Montaner, es posiciona en contra de l’acord d’associació i decideix sortir de la taula pel Pacte d’Estat.

2. Concòrdia vol revisar la documentació

Concòrdia demana més temps per revisar la documentació i decidir el seu posicionament. S’ha compromès a tenir una decisió presa l’1 de setembre.

3. Nova reunió per començar a treballar

Els partits que ja s’han posicionat a favor d’entrar al Pacte d’Estat mantindran una nova reunió amb el Govern per entrar ja en matèria.

4. Tancat a persones sense partit polític

Alfons Clavera ha demanat formar part del Pacte d’Estat, però la majoria de membres consideren que no s’hauria d’obrir a persones que no tenen partit.

tracking