habitatge

Els propietaris reclamen que la descongelació dels lloguers sigui “immediata”

Els propietaris de béns immobles troben que hi ha dos anys de retard en la desintervenció

Els propietaris consideren que no s'hauria d'haver fet una intervenció al sector.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La descongelació progressiva dels lloguers, que vol materialitzar el Govern al llarg de la legislatura, no convenç l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI). I és que, segons el vicepresident de l’entitat, Artur Homs, la desintervenció d’aquest sector econòmic hauria de ser “immediata”. “Creiem que la descongelació dels lloguers no ha de ser progressiva ni parcial, sinó amb efectes immediats”, va reiterar Homs, que va recordar, a més, que ja fa un any que es va anunciar aquesta mesura i, per tant, “portem dos anys de retard” en la seva aplicació.

L’associació de propietaris es continua preguntant per què l’executiu va decidir en el seu dia intervenir només aquesta activitat econòmica, quan n’hi ha altres, com, per exemple, l’alimentació, en què no s’ha aplicat ni tampoc s’han plantejat mai aquesta possibilitat. “Aquest és un sector que és igual o més important que el nostre, i en el qual s’han incrementat més els preus que al nostre sector i, en canvi, no hi ha hagut una intervenció”, va argumentar Homs. El vicepresident de l’APBI recorda, d’altra banda, que en els països veïns en què també ha tingut lloc una intervenció en el mercat immobiliari de lloguer per part de l’Estat, la mesura ha estat “un absolut fracàs”. “L’únic mèrit que s’ha assolit en aquests països és que ha disminuït de forma dràstica el nombre d’habitatges disponibles i, a més, els que han quedat al mercat s’han encarit”, va emfasitzar Homs, alhora que reiterava que “en cap moment s’hauria d’haver fet una intervenció” a Andorra, ja que fins i tot suposa “que va contra el que diu la Constitució” i crea una manca de seguretat jurídica que desincentiva que es construeixin més edificis d’habitatges per part de promotors que hi estarien interessats.

Homs es va queixar no només del Govern sinó també d’algunes administracions comunals, a les quals acusa d’”inacció” davant de la problemàtica de l’habitatge, quan es tracta “d’actors molt importants que eliminant la cessió obligatòria i rebaixant impostos com el de l’inquilinat, per exemple, fomentarien l’existència de més pisos de lloguers”. En aquest sentit, l’associació considera que aquesta seria una de les vies “a explorar” perquè pugui haver-hi al país més habitatges de lloguer a preu assequible. Precisament, el cap de govern, Xavier Espot, ha anunciat aquesta setmana que l’executiu treballa en una proposta que enviarà als comuns perquè cedeixin sòl públic als propietaris que estiguin interessats a construir habitatges, com una de les iniciatives per resoldre la manca de pisos que hi ha actualment.

L’APBI està satisfeta dels contactes que aquesta legislatura està mantenint amb la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, i en aquest sentit Homs va subratllar que “el del senyor Esport és l’únic Govern que ha fet polítiques d’habitatge i per això continuarem dialogant amb ell sobre totes aquelles qüestions que ens afecten”.

tracking