oci nocturn

Defensa dels punts lila a les festes majors

Escaldes és la primera parròquia d’oferir l’espai d’ajuda i assistència de la Creu Roja

Dues joves gaudint del concert de Carolina Durante a Andorra la Vella.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“Farem tot el que calgui per prevenir i ajudar les víctimes”, va declarar el director de la Policia, Bruno Lasne, en relació amb l’efectivitat dels punts lila. La Creu Roja va oferir ahir durant la festa popular d’Escaldes-Engordany el primer punt d’informació, consulta i denúncia de qualsevol discriminació o violència. Segons l’entitat, és un servei gratuït i de lliure accés indispensable, “sobretot, en un moment on la demanda de l’oci nocturn creix i la preocupació per la seguretat va a l’alça”.

Aquests espais, que compten amb el suport del cos policial i el servei d’ambulància, ja van anticipar-se en dues ocasions aquest any: al festival El Row de Grau Roig del passat mes d’abril i a la nit de Sant Joan. Únicament, es va tenir constància de dues actuacions “lleus” durant el festival, segons va declarar la Creu Roja, però “tenir-los és una necessitat”. Més enllà del servei policial i mèdic, la col·laboració de persones voluntàries agafa també un pes molt important, atès que les festes del Roser a Ordino i la Massana i la festa major de Canillo no van comptar amb el servei de la Creu Roja, però sí de voluntaris, i l’entitat fa una crida per trobar col·laboradors per a la resta de les festes majors de l’estiu.

Els comuns i les comissions de festa també reparteixen polseres de color groc als consumidors en el marc de la campanya d’estiu de conscienciació contra la violència masclista impulsada per Acció Feminista d’Andorra. L’associació té la voluntat de fomentar el desig mutu i el consentiment i té previst distribuir-ne més de set mil unitats a totes les festes dels pobles i parròquies.

L'AJUDA INDISPENSABLE

De fet, haurien de ser en tots els esdeveniments i locals d’oci nocturn del país en qualsevol època de l’any”, va assegurar una jove al Diari. La Martina és una resident de 23 anys que fa des dels 16 que assisteix a les festes majors, “no me’n salto ni una”, va explicar, però cada any se sent “menys segura” durant les festes. A la jove li preocupa el perill de la nit, sobretot, per l’efecte que pot tenir en les noies. “Tinc moltes amigues que, en més d’una ocasió, han patit o han vist situacions alarmants”, va declarar. “Cap d’elles ha patit un cas greu, però fora del nostre cercle sí que hi ha hagut víctimes”, va afegir. No creu que es pugui parlar d’un problema social greu a Andorra, però sí que ha conegut o ha sentit parlar de casos puntuals. “De moment, no en soc víctima, però això no significa que no en sigui mai”, va declarar. L’efectivitat dels punts lila és, doncs, un requisit, atès que hi ha preocupació entre la gent i la inseguretat creixent entre els joves. “És important la feina dels voluntaris i poder comptar amb ells”, va explicar un apassionat de la festa. En Joan mai ha format part d’un punt lila, però no ho descarta, ja que “ha vist que és una necessitat”. També va aclarir que, el fet que la Creu Roja necessiti voluntaris joves i proactius permet un servei més apropiat, sobretot, durant les nits de festa major. “Ho fan per voluntat pròpia, poden crear un vincle de completa confiança entre la víctima i l’ajudant”, va explicar. Els punts lila estan agafant cada cop més pes a les festes majors i la seva presència està molt arrelada entre els joves. “No és el primer cop que ho fan a Andorra”, “els Carnavals també disposen d’un servei d’ajuda” o “sempre haurien de ser-hi” són algunes de les manifestacions de molts joves del carrer que veuen indispensable disposar dels punts lila i comptar amb el suport de les autoritats. “Sense els organismes d’assistència pública, no hi hauria una ajuda 100% efectiva”, va reiterar un d’ells. De fet, la Miranda i l’Èric són dos amics de 25 anys no residents, però freqüenten molt el Principat i han assistit a moltes festes populars. Van afirmar que han sentit a parlar dels punts lila. “Tinc entès que és un lloc de protecció a les víctimes”, va dir ella, “i em sembla més que apropiat, sobretot, perquè els casos de violència o assetjament no desapareixen”, va exclamar ell. De forma general, els joves van reiterar la seva concordança amb la Creu Roja i els comuns en oferir un punt d’accés per violència o discriminació. No afirmen que el país sigui un territori de casos abundants, però sí que veuen necessària una prevenció. “Està clar que és més efectiu un punt d’assistència i cap cas, que molts casos i cap punt d’assistència”, va concloure la Martina.

tracking