Marsol desitja inversors que no mostrin només interès en una adreça
La ministra reconeix que molts dels perfils que s’han instal·lat “no aporten gran cosa al país"
“Hem d’anar cap a una inversió estrangera que ens aporti valor afegit i no hem de tenir una inversió estrangera de fer societats només per tenir una adreça a Andorra i poder fer alguna qüestió fiscal”. Amb aquestes paraules reconeixia la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que l’obertura de la inversió estrangera no està funcionant com s’esperava. Malgrat entendre que a l’inici les condicions es van interposar perquè fos fàcil accedir al país, la número dos del Govern considera que ara s’han de limitar per tal de poder escollir només els projectes que aportin “valor afegit”. “En el moment que vivim i amb tot el que dona aquest país i la bona valoració que tenim en tots els àmbits internacionalment, hem de poder triar una mica més la inversió estrangera que ve”, va opinar Marsol.
La ministra va explicar que la voluntat és anar cap a un model similar al de països com Liechtenstein per poder aconseguir “una inversió real, de valor afegit i complementària al que tenim al país”. “I quan una persona vingui aquí i digui «vull fer inversió estrangera a Andorra» dir-li, «a veure, vostè què vol fer? Si només vol obrir una societat per matricular-se un cotxe, doncs miri, no ens interessa aquest model»”, va exemplificar la responsable d’Economia. “Potser en un moment ens va interessar, però ara, no”, va afegir. Amb aquesta idea, la ministra va avançar que té la voluntat de demanar una reunió amb les autoritats de Liechtenstein per conèixer millor el seu model. “Ells han reduït moltíssim les societats i s’han quedat només les que realment els aporten alguna cosa”, va remarcar.
En aquesta línia, la ministra afirmava que “ara aquí tenim moltes societats, moltes que no estan actives, i aquestes societats tampoc ens interessen en aquests moments. Ara ens interessen societats que aportin valor afegit, models nous d’empreses que siguin aquí, al país, que comprin pisos, cotxes... aquest és el model”. Per això, va afegir, “s’haurà de revisar més la inversió estrangera que tenim, perquè no podem continuar amb aquest model tan fàcil i que moltes vegades no aporta gran cosa al país”.
La responsable del ministeri d’Economia es va assegurar de no culpar als seus antecessors del model que hi ha ara i va remarcar que “en el seu moment potser va aportar, però ara que ja hem vist que som atractius, hem d’aconseguir que ens vingui la inversió estrangera que volem, i l’hem de buscar”. “L’altre dia una persona em deia que potser hem venut massa barata la inversió estrangera en aquest país, però també s’ha d’entendre, perquè en el seu moment van marxar gairebé 15.000 persones d’Andorra, amb la crisi del 2008. En aquell moment, de pisos buits n’hi havia molts i els que governaven què van haver de fer? Doncs incentivar la inversió estrangera per funcionar bé”, va recordar. També va opinar que el fet que l’economia sigui cíclica i que les coses s’estiguin “fent bé” ha provocat que vingui molta gent al país i que caldrà taxar la inversió estrangera en matèria immobiliària.
EL PROJECTE DE GRIFOLS ESTÀ EN 'STAND-BY' I S'ESPERA QUE ES REACTIVI AL SETEMBRE
El projecte de Grifols està en pausa i va amb retard respecte al calendari previst. Així ho va explicar la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol, que va apuntar que “està tot una mica en ‘stand-by’. Esperem que al setembre ens puguem reunir i puguem parlar”. Amb tot, la ministra va indicar que “tenim constància que ells volen continuar i al setembre veure com evoluciona la qüestió, en quin punt estem i tornarem a fer una mica de calendari, perquè crec que tothom s’ha adonat que durant la campanya es va parlar molt de Grifols, però ara fa temps que no se’n diu res”. De fet, el nou Govern ha fet un primer contacte amb l’empresa, però, segons va indicar Marsol, fins al setembre “no hi haurà gaires moviments”. En tot cas, des de l’executiu es té clar que “aquest és el model d’inversió estrangera en què nosaltres creiem i que aporta el valor afegit que busquem”. “Hi pot haver persones a qui els agradi més o menys, però Grifols és una empresa de renom internacional i un clar exemple del que el país encessita com a inversió estrangera”, va deixar clar.