sanitat

Un grup de treball busca resoldre la manca de metges que cada cop és més problemàtica

Els propers anys s’haurà de fer front a la jubilació d’una quarta part dels facultatius

Professionals en un passadís de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de treball cerca mesures per resoldre la mancança de professionals de la medicina. Un dèficit aguditzat pel fet que els països veïns estan en una situació similar i, per tant, hi ha necessitat de facultatius arreu i una major competència de potencials contractadors. La ministra de Salut, Helena Mas, va assenyalar en declaracions al Diari que aquest grup de treball cerca com “fomentar i impulsar aquesta atracció com a país per als metges de fora del Principat i, després, un cop arriben, retenir aquest talent, que es quedin a Andorra”. Mas va indicar que una pota fonamental d’aquesta atracció passa per “impulsar la recerca i la innovació al Principat”, però va defensar que Andorra ha de posar en valor també tot allò que ja té, incloses les característiques com a país. Ara mateix ja es tracta d’un problema, però que s’aguditzarà els anys que venen, quan es calcula que al tomb del 25% dels facultatius en exercici arribaran a l’edat de jubilació.

Referint-se als països veïns, la màxima responsable de la cartera de Salut va apuntar que tant a França com a Espanya es jubilaran vora el 30% dels professionals de la medicina en un lapse de pocs anys i “a Andorra estem en una situació similar, no serà el 30%, però sí que al voltant del 25% i, per tant, ens hem de dotar de tots aquests professionals”. La mancança de personal és “genèrica”, malgrat que, com ja s’havia apuntat anteriorment, és especialment aguditzada en les àrees de pneumologia, oncologia, neurologia i medicina interna. “Però estem fent un esforç important per ser atraients”, va indicar Mas, destacant el rol que està jugant el SAAS en aquest sentit.

INFERMERIA

Una altra de les línies d’actuació del ministeri aquesta legislatura serà la d’impulsar la infermeria de pràctica avançada i comunitària com a recurs assistencial. “Per nosaltres és fonamental que puguem tenir aquest suport, més centrat en l’atenció a la persona, en l’atenció comunitària, en lloc de l’hospitalària”. Tanmateix, la titular de Salut va indicar que amb l’aprovació de la regulació de la professió d’infermeria “la infermera pot prescriure una sèrie de productes que ja estan ben descrits en la seva llei. Hi haurà aquesta possibilitat”.

ENTRE QUATRE I CINC PER AL SERVEI D'URGÈNCIES

Un dels serveis que s’haurà de dotar de més metges és el d’urgències per tal de materialitzar el projecte de crear equips diferenciats per atendre el SUM i les urgències hospitalàries. La intenció és que la divisió pugui ser una realitat abans de final d’any i per tal de dur-la a terme la previsió és que s’hagin d’incorporar entre quatre i cinc facultatius, a més de personal d’infermeria i de transport sanitari. Més enllà d’aquesta diferenciació de tasques, la ministra va apuntar que es treballen d’altres accions per tal d’“esmorteir” les puntes de feina que té el servei “en determinades franges horàries”.

tracking