acord d'associació
L'USdA creu que la creació d'un fons de garantia salarial ha de ser “immediata”
La CEA aposta posar en marxa aquesta instrument “tant aviat com es pugui”
Andorra s’haurà de dotar d’un fons de garantia salarial que asseguri als treballadors la percepció del seu salari i les compensacions corresponents en cas que l’empresa estigui en una situació d’insolvència. La firma d’un acord d’associació amb la Unió Europea (UE) implicarà necessàriament la posada en marxa d’un instrument d’aquestes característiques, que es finança amb les aportacions que han de fer periòdicament les empreses. Tant la Unió Sindical de Treballadors (USdA) com la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es mostren d’acord amb la seva creació.
Per al sindicat, però, la constitució del fons de garantia salarial s’hauria de fer de manera immediata, un cop l’acord d’associació sigui d’aplicació. En aquest sentit, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, considera que “no seria legítim” posposar uns anys aquest instrument. “Un període transitori pot ser nociu per a les mateixes empreses perquè en qualsevol moment pot haver-hi una fallida i aleshores no es podria fer front a les obligacions econòmiques que se’n derivarien”, va assenyalar Ubach.
D’altra banda, el sindicat creu que, de manera paral·lela al fons de garantia salarial, s’hauria de posar en marxa també una prestació d’atur contributiva, una vella reivindicació de l’USdA que també es troba entre les obligacions que suposarà l’acord amb la UE. En aquest cas, són els mateixos treballadors, sols o de forma conjunta amb l’Estat i els empresaris, depenent del model que es vulgui adoptar, els que han de fer front a cotitzacions per finançar aquesta eina.
Per la seva banda, el president de la CEA, Gerard Cadena, va explicar que la patronal “no estem en contra del fons de garantia salarial”. Tot i això, des de l’entitat sí que es demana “que hi hagi un calendari que permeti a les empreses assumir noves càrregues com aquesta, a la qual s’haurà d’afegir també l’increment en les cotitzacions a la seguretat social. “El que s’ha d’assolir és que les empreses no perdin competitivitat”, va explicar Cadena. “Penso que, pel que fa al fons de garantia salarial, n’hem de parlar perquè es faci tan aviat com es pugui”, va recalcar el president de la CEA. “S’ha d’estudiar com fer-ho, perquè les empreses puguin fer les seves previsions als pressupostos que elaboren cada any”, va afegir.