GERiÀTRIC PRIVAT

Mortés no té suport al comú per fer la residència privada

El cònsol vol aprovar la concessió abans d’acabar el mandat, però no té el suport ni de la majoria del seu equip

El centre geriàtric s'ubicaria darrere de l'escola de segona ensenyança.Joan Ramon Baiges

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol d’Ordino, Josep Àngel Mortés, té clar que vol deixar tancat el projecte de residència per a gent gran d’Avintia abans d’acabar el seu mandat. La seva determinació és tan gran que ja hi ha posat data: el 27 de juliol en vol fer l’adjudicació, però ara mateix el desig del cònsol està lluny de fer-se realitat, perquè no té el suport dels consellers, ni tan sols del seu mateix partit.

A hores d’ara, a banda de Mortés, només la cònsol menor, Eva Choy, i el conseller Xavier Herver comparteixen el posicionament del cònsol major. La resta s’hi oposa i de moment prefereix deixar aturat el projecte per a una propera legislatura. No ho veuen clar. Samuel Duró, Eduard Betriu, Jordi Serracanta i Maria del Mar Coma i Maria Cristina Montolio hi estan en contra. Aquesta darrera consellera pertany a SDP, que va integrar-se a En Comú Ordino, que va liderar Mortés el desembre del 2019.

Fins i tot les dues conselleres generals d’Ordino, Gemma Riba i Berna Coma, amb la subsíndica Sandra Codina, han demanat a Mortés que deixi en pausa el projecte del geriàtric privat als terrenys que hi ha darrere del centre de segona ensenyança de la parròquia i que són de propietat comunal gràcies a una cessió de sòl. L’empresa Avintia, que ja volia portar el projecte a l’antic hotel Casamanya, estaria interessada a instal·lar-se a la parròquia, i més amb unes condicions tan favorables, ja que el projecte aniria acompanyat d’un pàrquing soterrat de dos pisos que aniria a càrrec de la corporació comunal i costaria uns cinc milions d’euros, i per tant el grup espanyol s’estalviaria el cost de l’excavació.

Encara que l’aritmètica li és desfavorable, el cònsol no es rendeix. Ara mateix només disposa de tres vots positius per a l’adjudicació i cinc en contra. Malgrat tot, si aconsegueix el suport de l’oposició (PS i xOrdino), es produirà un empat, però el vot diriment de Mortés inclinarà la votació a favor de la construcció de la residència.

Com és comprensible, el clima que es viu a l’equip de govern no és el millor. De fet, l’any passat el cònsol ja va intentar accelerar el projecte i fer-lo realitat, però es va topar amb les mateixes reticències que ara.

Avintia és un grup interessat a invertir en Andorra. Manté una bona relació amb Antoni Garcia, home de confiança de l’exministre d’Economia, Jordi Gallardo. Precisament va ser Antonio Martín, president i fundador del Grupo Avintia, qui va contactar amb Gallardo i Garcia per mostrar l’interès en Andorra. Van comentar la possibilitat de fer un geriàtric a l’Hotel Casamanya, i l’exministre i Garcia van fer arribar al cònsol aquesta iniciativa, però el quart va cedir l’edifici al Govern per ubicar-hi el ministeri de Medi Ambient.

Va ser llavors quan Mortés va proposar una parcel·la que el comú havia obtingut gràcies a la cessió de sol d’una promoció urbanística. El cònsol demòcrata no ho té gens fàcil. Ha de convèncer l’oposició, unes formacions que, segons fonts coneixedores del cas, no semblen disposades a cedir a les demandes del màxim mandatari comunal per donar-li l’oportunitat d’imposar-se en una votació que ara mateix no pot guanyar.

LA CONCESSIÓ PER AL GUANYADOR DEL CONCURS PASSA DE 90 A 50 ANYS

L’últim redactat del ple de bases no té gairebé cap canvi. Només un de significatiu, com és que la durada de la concessió passa dels 90 anys a 50, comptant a partir de la data de posada en funcionament del centre. En el plec de bases s’especifica que la construcció està destinada a la gent gran resident a Andorra “amb totes les comoditats i per gaudir d’una bona qualitat de vida”. També es remarca que hi ha un dèficit d’aquest tipus d’instal·lacions a les Valls del Nord i per això el comú considera adequat posar a disposició el terreny destinat a equipaments provinent d’una unitat d’actuació, “amb la finalitat de proveir aquest col·lectiu de serveis específics de cura i assistència, adaptats a la seva situació de salut i les seves circumstàncies personals”. El projecte va acompanyat d’un pàrquing soterrat de dos pisos a càrrec de la corporació comunal i costarà uns cinc milions d’euros. La voluntat del comú era poder aprovar el plec de bases l’agost de l’any passat, un fet atípic, ja que normalment a l’agost no se’n fan. Finalment els dubtes van deixar la reunió per a més endavant.

tracking