estiu tòrrid
L'hospital atén sis persones afectades per cops de calor
Una de les persones tractades pel Servei d’Urgències de l’hospital va patir els efectes de la sobreexposició al sol mentre treballava
El Servei d’Urgències de l’hospital va atendre sis persones afectades per simptomatologia secundària provocada per cops de calor, entre els dies 10 i 21 d’aquest mateix mes. El SAAS va confirmar que la mitjana d’edat dels afectats va ser de 32 anys, entre els 24 i els 49, i va explicar que en un dels casos la persona afectada va patir l’episodi al lloc de treball, mentre que la resta va ocórrer en temps d’oci.
Andorra ha patit temperatures de rècord els últims dies, únicament superades per una onada de calor durant el mes d’agost de l’any passat. El darrer 18 de juliol es va registrar la temperatura màxima diurna de quasi 38 graus a la duana hispanoandorrana, mentre que la del 16 del mateix mes del 2022 va ascendir fins als 39 graus, la xifra més alta registrada al país. Els punts amb els registres més alts són l’estació meteorològica de la Borda Vidal a la duana amb Espanya, el Roc de Sant Pere a Escaldes-Engordany, la Margineda i la part baixa de Santa Coloma.
Una de les conseqüències de les altes temperatures són els anomenats cops de calor, un trastorn provocat per la sobreexposició al sol o per l’exercici físic intens amb aquestes condicions climatològiques. Els col·lectius que més atenció requereixen són els nadons, els infants i la gent gran. El SAAS posa especial èmfasi en aquests tres grups d’edat, atès que són considerats com els més delicats, sobretot, per la capacitat física corporal i l’estat de la pell.
Un altre col·lectiu també vulnerable a la sobreexposició solar són les persones amb problemes respiratoris, que poden patir taquicàrdia i insuficiència cardíaca com dues de les provocacions. De manera general, alguns dels altres símptomes més recurrents són l’esgotament físic i mental, els mals de cap i el mareig. A nivell físic, els cops de calor provoquen pell roja i ardent. La falta de son i l’insomni també són indicis d’excés de calor i exposició prolongada al sol.
El geògraf i climatòleg Joan Estrada es dedica al recull de dades meteorològiques i fa estudis climatològics a Andorra i va assegurar al Diari que l’exposició al sol continuada i sostinguda en el temps pot provocar malestar i insuficiència respiratòria. “És per això que és important tenir en compte les recomanacions que fan les autoritats sanitàries”, va afegir Estrada.
El SAAS, així com el servei de Protecció Civil del Principat, van publicar una sèrie de recomanacions per als ciutadans per prevenir la sobreexposició al sol i evitar els problemes de salut, com ara beure líquids freds, prioritzar els espais interiors o amb ombra i tancar les finestres durant les hores centrals del dia.
RECOMANACIONS
1 Prioritzar la hidratació del cos
És important hidratar el cos bevent líquids freds, com ara aigua o sucs de fruita, i prioritzar els aliments copiosos i frescos.
2 Evitar sortir durant les hores centrals
Cal tenir les finestres on toqui el sol tancades, obrir-les durant la nit per refrescar els espais i evitar sortir a les hores centrals del dia.
3 Utilitzar dispositius de climatització
També es recomana fer ús d’algun tipus de climatització en espais tancats, com els ventiladors, i freqüentar les estances més fresques.
ANDORRA VA BATRE RÈCORDS DURANT LA SETMANA MÉS CALOROSA DE L'ANY
Les altes temperatures que ha registrat el Servei Meteorològic durant el mes de juliol han batut rècords: han arribat a una màxima de més de 35 graus al nucli urbà, 38 a la frontera hispanoandorrana i s’han acostat als 20 durant les hores nocturnes, similar als climes en zones geogràfiques tropicals. Als estius passats, la normalitat de les temperatures rondaven els 28 o 29 durant les hores centrals del dia i els 25 o 26 a les nits. La previsió del mes d’agost assumeix que la calor seguirà el mateix ritme amb xifres sostingudes al voltant dels 30 graus. La calor continuada provoca poca afluència de pluja i una climatologia seca a tot el país. “Les pluges d’estiu són intenses i concentrades, per tant, l’aigua s’aboca ràpidament als rius i torrents, el que impossibilita l’aprofitament d’aigua i no humidifica la zona”, va explicar Estrada en relació amb els baixos nivells de precipitacions. Les causes que poden donar resposta als canvis meteorològics a la zona pirinenca són el canvi climàtic i l’escalfament global. Estrada va aclarir al Diari que aquests fenòmens afecten, de manera directa, la fauna i la flora de la Terra i contribueix als fenòmens recurrents d’onades de calor. La contaminació i l’escalfament, segons ell, “fan els hiverns cada vegada menys gèlids i els estius cada vegada més calorosos”.