SALUT
L'USdA alerta que el país ja no és atractiu pel personal sanitari
El sindicat afirma que el país està deixant de ser atractiu perquè vinguin professionals
La branca sanitària de la Unió Sindical d’Andorra (USdA) ha alertat que Andorra està deixant de ser un país atractiu perquè hi hagi professionals del sector sanitari interessats a venir a treballar. En concret, el sindicat recorda que segons el conveni firmat recentment a Espanya el salari base d’un infermer, per exemple, ja és més elevat a l’Estat veí del sud (2.340 euros) que a Andorra (2.330 euros), i a Espanya a més hi ha 15 pagues (una d’elles pels objectius), mentre que aquí només n’hi ha 13. A més, els complements per nocturnitat i per festiu també són menors a Andorra.
D’aquesta manera, les millors condicions econòmiques que hi ha ara a Espanya i que ja existien abans pel que fa a França, no només dificultaran cada vegada més cobrir les vacants que es produeixin, sinó que a més ja hi ha empleats de l’hospital que s’estan plantejant marxar a altres llocs on tenen assegurada una millor retribució. “La veritat és que ha desaparegut el diferencial de salari que abans hi havia a Andorra i, a més, aquí la vida és ara més cara, el que està fent que deixem de ser competitius a l’hora de contractar professionals sanitaris”, va explicar Miquel Rey, membre de la branca sanitària de l’USdA.
Precisament per resoldre la manca de metges, el Ministeri de Salut ha posat en marxa un grup de treball per determinar possibles mesures a emprendre. L’objectiu és fer front a una problemàtica que es preveu que s’aguditzarà en els pròxims anys. L’USdA afirma que no té cap notícia sobre aquesta iniciativa i, a més, considera “sorprenent” que no es convidi el sindicat a participar-hi, “com passa a tots els països”, segons va manifestar un altre dels integrants de la branca sindical, Jordi Fabra. “Ens soprèn que no ens diguin res, sobretot després d’haver denunciat les mancances de personal que hi ha, i que no es compti amb nosaltres”, va afegir el representant de l’USdA. Fabra va recordar que no només falten facultatius, sinó també professionals de totes les àrees de l’hospital, i va reiterar que “alguns ja s’estan plantejant anar a Espanya”, on els ofereixen millors condicions econòmiques i laborals. “És un tema en el qual sempre anem tard, perquè, per exemple, Espanya ja fa temps que està actuant”, va emfasitzar Fabra. Un dels serveis on caldrà fer noves contractacions és a Urgències, on està previst deslligar les urgències hospitalàries del Servei d’Urgències Mèdiques (SUM); una mesura a favor de la qual estan tant el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) com el sindicat. Això, requerirà, segons l’USdA, la incorporació d’un mínim de 12 professionals, entre metges i infermers, tot i que de moment no tenen “cap notícia” que s’estigui avançant en aquesta reorganització. Tampoc hi ha prou personal “per cobrir els torns”, per exemple, a psiquiatria, segons va ressaltar Fabra.