contra el masclisme

Tres noies sospiten que els han posat droga a la beguda

Dues noies majors d’edat i una menor demanen ajuda la matinada de dilluns a dimarts en sospitar que els havien posat droga a la beguda

La carpa del punt lila situat a Escaldes amb motiu de la festa major.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El punt lila situat a Escaldes amb motiu de la festa major de la parròquia va atendre tres noies la matinada de dilluns a dimarts que van acudir a la carpa en sospitar que algú els havia introduït alguna substància química a la seva beguda. La Creu Roja, entitat responsable de l’organització dels punts liles a les festes majors, van informar ahir que quan les joves, una menor d’edat i dues majors de 18 anys, es van atansar al punt d’informació i atenció es va activar automàticament el protocol elaborat per Igualtat per aquests casos. El president de la Creu Roja, Jordi Fernández, va detallar que les joves van indicar que no es trobaven bé i van ser ateses, en un primer moment, pel punt de socors situat just al costat de la carpa del punt lila, fins que va arribar l’ambulància i van ser traslladades a l’hospital. Allà els hi van fer les proves pertinents.

Dels tres casos denunciats al punt lila, dos han estat traslladats a la policia. En concret, el cos està investigant la possible intoxicació per drogues de dues noies, de 19 i 20 anys, segons van indicar ahir els agents. La policia va exposar que les noies no van veure a ningú introduint cap producte químic al got, però van indicar que hi havia “una pols estranya” a la seva beguda. Els agents les van acompanyar a l’hospital a fer-se les analítiques pertinents i van guardar els gots per si en un futur també és necessari analitzar-los. Els resultats de les proves se sabran a finals d’aquesta setmana o principis de la vinent i, en cas de ser positives en algun tòxic, s’obrirà la corresponent investigació dels fets.

La policia va apuntar que de moment no tenen constància de cap denúncia, tot i que l’administració que s’encarrega de fer aquests tràmits no treballa fins avui per la festivitat a la parròquia i, per tant, aquest tràmit s’hauria pogut demorar. Tampoc tenen constància de cap cas relacionat amb les punxades, un altre mètode per drogar les possibles víctimes que es va començar a estendre l’any passat.

Set intervencions per casos d'embriaguesa i cinc per contusions

El director de la Creu Roja va indicar que el punt lila va dur a terme una assistència psicològica de suport emocional que no va requerir l'activació del protocol establert per Govern. D'altra banda, el punt de primers auxilis, associat amb el punt lila, va fer una dotzena d'intervencions, set per un consum excessiu d'alcohol que van necessitar l'assistència dels socorristes, i les altres cinc per contusions. La Creu Roja concreta que la seva tasca és la d'informar i actuar sobre el terreny amb immediatesa, mentre que un cop iniciat el protocol ja passa en mans dels organismes corresponents, com és el cas de la policia o els serveis sanitaris. Amb tot, Fernández va valorar de “molt encertat” el fet d’haver-se preparat per poder donar l’atenció correcta en casos de pràctiques masclistes durant les festes. En aquesta línia va indicar que “és important conscienciar-nos que a Andorra també hi ha casos i hem de posar recursos per atendre’ls el millor possible, sobretot en la vida nocturna”.

El director de l’entitat va recordar que a la carpa compten amb una infermera i un tècnic social, a part dels voluntaris, i que ells, juntament amb el punt de socors que hi ha al costat, formen un “bon equip per poder intervenir en cas de necessitat”. El personal, va recordar, es va començar a formar després que l’any passat esclatés el problema de les punxades, especialment al país veí del sud. “Vam veure que hi havia una necessitat real i vam comprar material i ens vam formar per donar resposta”, va exposar Fernández. La Creu Roja donarà aquest servei també a la festa major de Sant Julià a partir de divendres, i més endavant a Andorra la Vella i Encamp.

El ministre portaveu, Guillem Casal, també en va fer referència ahir i va valorar positivament el bon funcionament dels punts liles i va lamentar l’actitud “deplorable” dels responsables d’aquest tipus d’actuacions “si realment s’han dut a terme”. Amb tot, Casal va assegurar que “posarem a disposició tots els mecanismes necessaris” per “detectar aquestes situacions”.

FETS

Tres noies al punt lila

Tres noies van demanar ajuda al punt lila la matinada de dilluns a dimarts en sospitar que els havien posat droga a la beguda.

Dues investigacions

La policia investiga dos casos. Ara estan a l’espera de rebre els resultats de les analítiques de la beguda per comprovar si hi havia una substància tòxica. Si és així, s’obrirà una investigació.

Cap denúncia

De moment la policia no té cap denúncia, però les persones encarregades de formalitzar-la estan de festa.

tracking