la primera onada de la covid
Una treballadora d'El Cedre va estar amb la mateixa mascareta 13 hores
Els sanitaris defineixen els primers dies de caòtics i de tenir la consigna de no utilitzar les mascaretes quan n’hi havien
La majoria de treballadors d’El Cedre descriuen com a “caòtica” la situació que es va viure al centre sanitari els primers dies de la pandèmia, fins que el 17 de març del 2020 es va ordenar seguir uns protocols estrictes per impedir el contagi.
El fiscal va prendre declaració a diversos treballadors del centre sociosanitari per decidir sobre les dues denúncies que es van presentar per la mort de dos interns durant la primera onada, i que ha quedat arxivada, perquè el ministeri públic considera que en aquest període no “existia un consens cientificosanitari en relació amb les mesures que s’havien d’adoptar en relació amb la gestió de la covid-19, més enllà de les pautes generals en relació amb altres malalties infeccioses”.
Sí que es desprèn, en canvi, el malestar del personal per la falta de consignes i de mesures per protegir els interns i als mateixos sanitaris. Les declaracions que van fer davant del fiscal són molt clarificadores i deixen clara la precarietat amb què van afrontar aquests primers dies de pandèmia, quan el virus estava en plena expansió i van morir 47 persones de la residència, una xifra elevada en comparació als altres centres d’Andorra.
Una de les treballadores li va explicar al fiscal que va arribar a treballar “13 hores amb la mateixa mascareta quirúrgica, que el procediment era traslladar els residents amb símptomes a la cinquena planta, per l’ascensor, agafant les seves pertinences”. La mateixa persona, que va estar ingressada a l’UCI per la covid, recorda que la responsable no deixava portar les mascaretes als treballadors, que el cap de setmana del 14-15 de març del 2020 no hi havia mascaretes al centre, que després el personal va començar a utilitzar-les, però la direcció els hi feia treure, que les TCAI –anteriorment auxiliars d’infermeria– van fer petició de mascaretes d’FFP2 quirúrgiques i EPIs, “però la direcció els hi deia que no era per tant i no els facilitava el material”.
Repassar les manifestacions de la plantilla permet mentalitzar l’escenari. El 25 de juny del 2021, una doctora va declarar que la situació que va detectar els primers dies del mes de març del 2020 “va ser caòtica”, creient que els primers protocols van arribar “una mica tard”. Ella mateixa va enviar un correu als treballadors per protegir els interns “a causa de la seva situació de vulnerabilitat”, com usar mascaretes i reduir les visites. La resposta del personal va ser que havien rebut indicacions de no utilitzar les mascaretes.
Una altra de les persones que va viure aquests primers dies de terror manifesta que la informació que facilitava el centre a les famílies “era limitada”, que hi havia “limitacions de material” i repeteix que al principi la situació va ser caòtica. Un familiar va indicar al fiscal que quan va esclatar la pandèmia no va tenir cap comunicació amb el centre, sense que aquest contestés les seves peticions d’informació, i que sabia que la seva mare “anava sense mascareta, perquè no hi havia material” i que va haver-hi diversos incidents en relació amb l’atenció de la seva mare.
Una inspectora d’Afers Socials va visitar El Cedre el 24 de març del 2020. Narra que no li consta la falta de material ni la consigna de no fer servir la mascareta. Precisa que només va parlar amb la directora al seu despatx i que “no va pujar a planta per seguretat”. No deixa constància d’haver intercanviat informació amb els treballadors per recollir les seves opinions.
EL FORENSE NO DETECTA CAP D'IRREGULARITAT
L’informe del metge forense del juny passat, que ha estat fonamental en la postura del fiscal, indica que no es pot determinar “medicolegalment i de manera objectiva i fefaent” que hagi existit mala praxi derivada de les actuacions generalitzades per part de qualsevol operador sociosaniatari. Tot i aquesta opinió, cal recordar que la coordinadora va ser rellevada —en realitat una destitució encoberta— per una especialista que el llavors ministre Joan Martínerz Benazet havia fitxat de Catalunya. L’informe forense recalca que no es pot determinar que la transmissió dels virus als dos difunts que van motivar les denúncies “fos conseqüència de manera inequívoca d’una negligència per part del personal d’El Cedre”, tenint en compte que la transmissió entre residents va existir amb casos asimptomàtics.