transport sanitari
El Govern i la UTE defensen la mediació malgrat el rebuig de la plantilla
Asseguren que, tot i el rebuig a la plantilla, el procés ha millorat el clima laboral
La plantilla d’Andorrana de Transport Sanitari va votar dijous en contra de la proposta del mediador per resoldre el conflicte laboral al si de l’empresa. Però tant el Govern –impulsor de la fórmula per acostar les postures de les dues parts– com responsables de la UTE van coincidir ahir en defensar que el procés ha donat fruits, perquè “ha permès millorar les relacions entre les dues parts i el clima laboral”, van assenyalar fonts de l’executiu. Oriol Tort, portaveu de la UTE, va defensar que “no és que no hagi funcionat [la mediació]. Les relacions són més bones que abans”.
L’empresa va voler deixar clar que els treballadors van votar amb llibertat, negant les suposades pressions que van explicar fonts de la plantilla, i que el fet que una majoria (16 treballadors dels 26) es posicionés en contra de la proposta del mediador no implica que s’hagi trencat el diàleg o que hi hagi d’haver afectacions al servei. “A alguns no els han encaixat detalls de la proposta, però no estic per res insatisfet”, va assegurar Tort, en relació amb el resultat de la votació de la plantilla, afegint que se seguirà treballant per assolir l’objectiu d’acordar un conveni col·lectiu que reguli les relacions laborals.
Per la seva banda, l’executiu va defensar que “la voluntat primordial ha estat sempre la de garantir el servei de transport sanitari assistit no medicalitzat i que la ciutadania no es veiés afectada pel conflicte laboral existent entre l’empresa adjudicatària i els treballadors” i que amb aquest objectiu es va proposar la contractació d’una empresa de mediació –que fa formalitzar el SAAS, ja que n’és l’organisme que licita el servei– “per acostar posicions i trobar una entesa”. El resultat de la votació implica que la tasca de mediació es dona per finalitzada, però qüestionat sobre si ja hi ha motius pel rescat de la concessió, l’executiu sols va indicar que “el Govern i el SAAS duen a terme un monitoratge estret de la situació i de la seva evolució per tal d’adoptar les mesures oportunes en tot moment, amb l’objectiu de garantir la cobertura del servei en condicions de qualitat”.
Després dels problemes derivats de la marxa de treballadors i que van obligar a l’empresa a haver de recórrer a personal del SUM per acabar de cobrir els serveis, Tort va assegurar que ara “no tenim problemes de personal” i que si es necessita contractar personal extern per fer extres és “per cobrir imprevistos, com fa qualsevol empresa”.
Andorrana de Transport Sanitari gestiona el servei des del passat mes de setembre i l’origen del conflicte laboral és que els representants dels treballadors argumenten que no s’estan respectant les condicions que tenien amb l’anterior adjudicatària.