Espot aposta per fer créixer el número de treballadors transfronterers

El cap de Govern insisteix en els límits del creixement i en què les zones frontereres poden ser la solució al problema de l'habitatge

Xavier Espot durant el primer consell de ministres.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El cap de Govern, Xavier Espot va concedir ahir a una entrevista al programa Ara Andorra de Cope Catalunya i Andorra on va tractar temes com l'acord d'associació, pensions, habitatge i transport públic.

En declaracions referents a la problemàtica amb l'habitatge, Espot va assegurar que si es vol moderar el preu dels lloguers "el que s'ha de fer és incrementar el parcimmobiliaride lloguer assequible". "En un any hem invertit 50 milions d'euros en rehabilitar edificis o fer-los nous per lloguers a preu assequible", va explicar.

D'altra banda, un dels seus objectius és potenciar el creixement de la figura del "treballador transfronterer", que segons el cap de Govern, el model que hi ha hagut fins ara a Andorra referent a treballadors estrangers és un model molt cohesionador. Tot i que planteja que té "els seus límits" i assegura que si es vol continuar creixent, s'haurà d'anar cap a un model transfronterer de treballador que viurà fora del Principat i que s'hauran d'habilitar, "fórmules per dignificar-ho: que tingués també accés als mateixos serveis públics i prestacions socials", tot lligat a la millora de les comunicacions.

Tractant el tema de les pensions, Espot va reclamar el màxim consens polític per reformar el sistema de pensions que "en el cas d'Andorra, necessita reformes profundes". "No hi ha receptes miraculoses i si volem garantir les pensions dels joveshauremde fer canvis segurament traumàtics", va advertir Espot. Davant d'aquesta situació, el cap de Govern es va mostrar dubtós amb relació a què tots els grups polítics "estiguin disposats a assumir el desgast que suposa incorporar certes mesures i el que poden comportar". "Dir que es garantiran les pensions futures sense tocar l'edat màxima de jubilació és una entelèquia", va advertir. Alhora, va reafirmar-se "no estem adoptant aquestes mesures per penalitzar a ningú, ni per buscar problemes als ciutadans, sinó per garantir que els que ara tenen anys puguin cobrar pensions".

Espot va aprofitar també per parlar de l'acord d'associació i es va mostrar confiat que "entre finals d'aquest any o a tot tardar abans de la celebració de les eleccions europees es pugui tenir tancat l'acord d'associació d'Andorra amb la Unió Europea". El cap de Govern va reiterar que "hi haurà una consulta sobre l'acord d'associació amb la UE" i va recordar que "avui dia és difícil explicar als andorrans els avantatges que suposarà l'acord d'associació amb la UE". En aquesta línia el cap de l'executiu va assegurar que el Govern tédos reptes: "aconseguir el millor acord i, després, convèncer als andorrans que aquest acord és el millor per Andorra".

L'últim tema tractat en l'entrevista va ser el transport públic. Espot va anunciar que el transport públic gratuït s'allargarà fins al 2025 i dins de les millores mediambientals, va explicar la intenció de construir al Pas de la Casa, "un parc eòlic que pugui abastir el deu per cent de la demanda del país, junt amb una sèrie de parcs fotovoltaics".

tracking