enquesta postelectoral

El 50% del vot a la Batllia és per comoditat

Un 19,7% es decanta per aquest procediment perquè era fora el dia de les eleccions

Votació a la Batllia a les darreres eleccions generals del mes d'abril.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 39,3% dels electors dels darrers comicis van dipositar el seu vot a la Batllia, mentre que un 59,5 ho va fer presencialment i un 0,5%, per correu. Entre els que van votar a la Batllia, afirmen que ho van fer per comoditat, és a dir, perquè és més pràctic, i més fàcil i ràpid (49,9%). Així es desprèn de l’enquesta postelectoral d’Andorra Recerca + Innovació. Entre els que es van decantar per aquesta modalitat de vot, hi ha més dones (43,5%) que homes (35%), mentre que entre les persones que van votar presencialment hi ha més homes (63,5%) que dones (55,5%). D’altra banda, a mesura que creix l’edat i els estudis dels votants baixa la proporció d’enquestats que van votar el dia de les eleccions, tot i que les diferències no són significatives.

Un 19,7% afirma que va optar per aquesta modalitat a l’hora de votar perquè era fora d’Andorra, mentre que un 12,7% admet que ho va fer per no trobar-se amb ningú i evitar així possibles pressions, en ser una fórmula que garanteix molt més l’anonimat. També hi ha qui manifesta que va votar a la Batllia perquè havia de fer alguna cosa aquell dia (6,8%), per la feina i els horaris (4,2%) i en menor mesura per proximitat i accessibilitat (2,7%) i perquè no li agrada anar a votar el mateix dia (1,7%) o per deixar-ho fet abans, amb temps (2%). Pel que fa a les persones que van votar per correu, un 44% ho va fer perquè és més pràctic i fàcil, un 25,5% perquè era fora i un 30,6%, per motius personals i familiars.

L’enquesta reflecteix també per què hi ha moltes persones que no van poder votar per qualsevol raó o que prefereixen no fer-ho. Així, un 32,2% dels enquestats indiquen que no van poder votar, mentre que un 45,9% afirmen que no van voler anar a votar. Sobre aquest punt, un 15,2% diu que normalment vota però aquesta vegada no va voler fer-ho i un 6,7%, que normalment vota però aquesta vegada no va poder fer-ho. Les raons adduïdes pels que no van poder anar a votar en la jornada electoral són que eren fora (53,2%), no estaven al cens (16,2%), van tenir un problema personal o familiar (9,8%) o no van tenir temps per la feina (9,7%) o se’n van assabentar i se’ls va oblidar (11,2%).

Entre els que no van voler anar a votar, no ho van fer perquè mai voten (48,2%), ho tenien decidit des de fa temps (16,2%),van dubtar fins al darrer moment (8,5%) o ho van decidir a la campanya electoral (7,5%). El principal motiu per no voler anar a votar és perquè no li agrada cap partit ni se sent representant (24,4%), no li interessa la política (21%), no creu en els polítics perquè no compleixen les promeses (13,5%) o no volia votar (11,7%).

EL SISTEMA ELECTORAL, MOTIU D'INSATISFACCIÓ

Un 53,6% dels enquestats afirmen que estan molt o bastant satisfets amb el funcionament de la democràcia a Andorra. Aquest percentatge és uns deu punts més gran que el registrat l’any passat (44,5%). Per la seva banda, un 37,1% estan poc o gens satisfets i un 8,1%, ni satisfets ni insatisfets, percentatge que ara fa un any era del 19,9%. Estan molt o bastant satisfets amb el funcionament de la democràcia més els homes (57,5%) que les dones (49%). Els motius d’estar poc o gens satisfets són sobretot el sistema electoral i el repartiment d’escons (22,4%), el fet que el Govern respon a interessos particulars dels rics i oblida la resta de ciutadans (14%). També s’esmenta que no es respecten els drets socials, com l’habitatge, la sanitat o els drets laborals (10%) i la gestió del Govern, que no compleix les promeses (8,9%).

tracking