projectes sanitaris

La donació de còrnia, pendent del conveni amb Catalunya

S’ha format el personal del SAAS i la ministra de Salut indica que ara resta tancar el conveni amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya

Professionals sanitaris i autoritats als espais de Cirurgia Major Ambulatòria de l'hospital.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang aprovada el desembre del 2018 va establir les bases reguladores per tal que Andorra participés del procés de donació. Des de llavors, a la donació de sang de cordó umbilical –ja efectiva anys abans de l’aprovació de la legislació– s’ha sumat la possibilitat que ciutadans d’Andorra facin part del programa per facilitar medul·la òssia. El següent pas afecta l’extracció de còrnia d’un donant per facilitar-ne el trasplantament a una persona que la necessiti per una malaltia o lesió a l’ull. Segons va indicar la ministra de Salut, Helena Mas, aquesta opció està molt avançada i pot ser una realitat “en breu”.

“Vam començar amb el desenvolupament legislatiu de la Llei de sang, teixits i òrgans i hem anat treballant en aquest sentit per poder fer que Andorra sigui també un centre extractor dels òrgans. Vam treballar amb medul·la i amb sang de cordó i ara estem treballant amb còrnia, i estem pendents de tancar el conveni amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya i aquesta arribarà en breu”, va indicar la ministra. El primer pas va ser la formació de professionals sanitaris, que ja s’ha fet, i ara cal resoldre els serrells de tipus legal.

Per a la ministra, la donació i extracció de còrnia ha de servir també com a punt de partida per analitzar possibles dificultats abans d’arrencar amb la donació d’òrgans. Aconseguir que Andorra participi en el circuit global de donació és una de les lluites de l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida), que va néixer l’any 2016. Atida participa en el grup de treball que integren SAAS, ministeri de Salut i l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT) per tal d’establir els circuits de donació. “Ens agradaria que anés més ràpid, però com a mínim s’ha començat”, argumenta el president de l’entitat, Toni Gamero, sobre la feina que s’està fent. L’entitat entén la feina que s’ha de fer des del punt de vista tècnic malgrat el desig que una opció que reivindiquen des de fa anys s’acceleri. En aquest sentit, la màxima responsable de Salut va exposar la progressió de la iniciativa: “Primer treballem amb còrnia, esperem que aquest projecte estigui ben desenvolupat i que el puguem implementar i un cop puguem veure quines dificultats també tenim i millorar-les, podrem començar a desenvolupar el d’òrgans”. “Serà una fase posterior i el que s’ha de fer és analitzar ben bé quin és el sistema més convenient per poder fer l’extracció d’òrgans a Andorra”, va afegir.

Atida entén que una de les opcions més viables seria que un equip especialitzat en l’extracció d’òrgans es desplaci des de Barcelona en helicòpter per fer l’operació i endur-se l’òrgan donat per materialitzar el trasplantament a la persona que el necessiti. La complexitat i els mitjans que es necessiten per fer una intervenció d’aquest tipus han fet descartar sempre que el trasplantament es pugui fer a l’hospital de Meritxell.

Dades, suport

Durant els set anys de vida, Atida ha engegat accions de sensibilització, i ha reclamat més suport públic per a donants i trasplantats o disposar de dades sobre la quantitat de gent trasplantada al país. Sobre aquesta última qüestió, Gamero apunta que les úniques xifres que han aconseguit són les facilitades per l’OCATT l’any 2021 d’andorrans trasplantats a Catalunya (67 persones, i de medul·la 17 més). L’entitat ofereix suport i informació a qui necessiti un òrgan.

Gamero, trasplantat de medul·la després d’una leucèmia, va apuntar que ell mateix va haver de ser tractat a Barcelona i “em vaig haver de buscar la vida” i per això reivindica més implicació de l’hospital i l’administració andorrana per donar suport als pacients que necessiten un òrgan.

CLAUS

1 Legislació per possibilitar la donació

El desembre del 2018 s’aprovava la legislació marc per facilitar la donació d’òrgans a Andorra.

2 Cordó umbilical i medul·la

La donació de cordó umbilical és anterior a aquesta legislació i, a posteriori, es va possibilitar la donació de medul·la òssia.

3 Extracció de còrnia, el més imminent

La còrnia per beneficiar persones amb lesions o malalties als ulls és un nou pas que resta pendent d’un conveni amb el banc català de teixits.

tracking