acord extrajudicial per tancar els plets

Els Cachafeiro indemnitzen el comú i el Govern per la Portalada

Recuperen els 10,8 milions en què havien xifrat el perjudici per l’esllavissada amb l’hotel Pol, un terreny per a la corporació i 3,4 milions per a l’executiu

Josep Majoral, Mireia Codina, Xavier Espot i Raül Ferré celebrant l'acord ahir davant l'hotel Pol.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Un acord extrajudicial resol les reclamacions encreuades per l’esllavissada que aviat farà quatre anys hi va haver sobre el terreny de la Portalada i la CG-1. Dos mesos després que el Tribunal Superior denegués als propietaris del terreny, la família Cachafeiro, la indemnització de 14 milions d’euros que li reclamaven al Govern al·legant la responsabilitat de l’executiu en el despreniment, l’afer s’ha tancat en benefici de les dues administracions concernides, l’executiu i el comú de Sant Julià de Lòria. Els propietaris compensen la factura econòmica que va provocar l’esllavissada a les arques públiques, xifrada en 10,8 milions, amb diners i propietats. Concretament, amb l’hotel Pol, un terreny a zona del Tolse per a la corporació i 3,4 milions per a l’executiu que, a més, es queda amb la parcel·la de la Portalada. El cèntric establiment hoteler tancat des de fa anys passa a ser de propietat compartida però la cotitularitat ha de durar poc perquè les dues parts estan d’acord que el comú (que ostenta un 40% en el repartiment) adquireixi la seva part a l’executiu. Una transacció que necessita el tràmit del Consell General.

El cap de Govern, Xavier Espot, el cònsol major de Sant Julià, Josep Majoral, i el ministre de Territori, Raül Ferré, van donar ahir els detalls de l’acord justament davant de l’hotel Pol. Els tres van coincidir a destacar la bona notícia que representa resoldre un plet que es podria haver eternitzat als tribunals i amb el risc, va argumentar Espot, que ni el comú ni el Govern “haguessin quedat degudament rescabalats”. “Potser el més important és haver pogut posar fi a aquests litigis encreuats entre propietat i administració, entre administracions i altres propietats també afectades”, va afegir Majoral. Perquè l’acord tanca tots els plets, també els de privats amb locals al ja desaparegut Punt de Trobada.

Els detalls

La corporació xifrava en uns 4,5 milions els perjudicis ocasionats pel succés. La caiguda del talús va soterrar la deixalleria i des de llavors el comú abona un lloguer pels magatzems que van passar a fer aquesta funció. El perjudici es rescabala amb un terreny urbanitzable de 17.000 metres quadrats valorat en 2,5 milions i el 40% de l’hotel Pol. Sobre a què es destinarà el nou patrimoni Majoral va indicar que “anem pas a pas, d’idees no en falten, necessitats al poble tampoc, en l’àmbit nacional tampoc”, però va assenyalar dues coses, l’habitatge i la residència universitària, que podria ser una alternativa per a l’hotel Pol. “Revalorem el patrimoni del comú en gairebé vuit milions d’euros”, va celebrar.

La reclamació econòmica del Govern ascendia a 6,2 milions derivats del cost que van suposar la neteja i estabilització del ter­reny, i el mur per assegurar la carretera. El ministre de Territori –que ha tancat una negociació que va encetar el seu antecessor, Víctor Filloy, a qui el cap de Govern va dedicar un agraïment– va detallar que se’ls compensa amb 3,4 milions en líquid i 2,8 materialitzats en el 60% de l’hotel Pol que, “si el Consell ho accepta”, adquirirà el comú. Ferré va deixar oberta la possibilitat que, no obstant això, l’executiu pugui col·laborar amb el projecte que el comú pensi per a l’hotel, tancat des de fa un grapat d’anys i que els Cachafeiro van adquirir en una subhasta el 2018 amb la intenció de donar-li una nova utilitat que no se li ha acabat donant. Fins ara.

Quant al terreny de la Portalada passa a ser titularitat de Govern però ara mateix té cost zero. No obstant això, el cap de l’executiu va apuntar que malgrat que ara estigui “inhabilitat, en un futur és una parcel·la que podria tenir una utilitat”, apuntant l’opció d’un abocador de runa.

Espot va admetre que la recent sentència del Superior, rebutjant que l’executiu tingués cap responsabilitat en el despreniment del terreny perquè qui s’havia d’ocupar de protegir la parcel·la de riscos naturals i de fer els treballs d’estabilització era la propietat –que, a més, havia iniciat obres allà–, pot haver estat “un element determinant” per assolir l’acord. Concloïa, va assenyalar, “com a mínim on no estaven les responsabilitats, aclaria la meitat del panorama”.

Punt final

L’acord tancat divendres passat esvaeix qualsevol possibilitat de reclamació. També s’hi han implicat les asseguradores i resol tots els litigis derivats del succés, inclosos els d’aquells propietaris amb locals al Punt de Trobada que també demanaven danys i perjudicis. El matí del 10 d’agost del 2019 el despreniment va tallar la sortida sud del país i va causar destrosses al centre comercial. Uns dies després es recuperava la normalitat.

CLAUS

1 Negociacions iniciades per Víctor Filloy

Les negociacions que han culminat en l’acord extrajudicial les va iniciar l’anterior ministre de Territori.

2 Una sentència que exculpa el govern

Fa un parell de mesos el Superior exculpava el Govern de qualsevol responsabilitat. Una resolució determinat.

3 Un acord que tanca tots els litigis

L’acord tancat divendres resol tots els litigis, també les reclamacions de particulars amb locals al Punt de Trobada.

tracking