Ciberseguretat

La policia dona deu consells per crear contrasenyes segures

El cos de seguretat recomana fer servir un gestor o la doble autentificació

Deu consells per crear contrasenyes seguresPolicia

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La policia ha publicat a les seves xarxes socials deu consells per crear contrasenyes segures i protegir-se dels ciberdelinqüents. El cos de seguretat explica que els ciberdelictes estan creixent a escala global i ens hem de protegir amb totes les eines que tinguem al nostre abast. Una d'elles, la qual és de les més importants és disposar d'una contrasenya segura a cadascun dels comptes que tinguem a internet. I la qual només depèn de nosaltres.

10 consells bàsics

  1. Llargues i complexes. Les contrasenyes llargues i diverses són més segures. La policia recomana la combinació de majúscules, minúscules, números i símbols. Alhora, s'han de fer servir diferents paraules o una frase que puguis recordar perfectament i intercanviar les vocals per números.
  2. Evitar repetir-les. Utilitzar la mateixa contrasenya per tot és un error. Si vulneren un compte, la resta corre el mateix risc. Utilitza una contrasenya diferent per cada compte i evita la informació personal o que es pugui deduir fàcilment.
  3. Canvia-les sovint. Per mantenir les dades segures, cal canviar les contrasenyes de forma regular. Això dificulta que les pirates informàtics puguin accedir als teus comptes. Canvia les contrasenyes cada tres o quatre mesos i assegura't que siguin complexes.
  4. Doble autenticació. Utilitza l'autenticació de dos factors (2FA) per una seguretat extra. Suposa habilitar una segona verificació, com el codi temporal, per accedir a l'aplicació o el compte. És un pas senzill i eficaç per evitar el robatori d'identitat i la vulnerabilitat de les dades.
  5. No les comparteixis. No compateixis mai contrasenyes amb altres persones, ni les escriguis en llocs públics o missatges de correu electrònic, xat, llocs web o qualsevol canal de comunicació. Les contrasenyes han de ser secretes.
  6. Fes servir un gestor. Un gestor de contrasenyes t'ajuda a mantenir-les segures i organitzades. Aquests programes generen contrasenyes fortes i les guarden de forma encriptada perquè no hagis de recordar-les.
  7. Dispositius segurs. Utilitza una VPN per connectar-te a xarxes WI-FI públiques, actualitza el programari i activa l'antivirus. Protegeix els dispositius amb contrasenyes segures i no els deixis en llocs públics o accessibles. Si perds o roben un dispositiu, canvia totes les contrasenyes associades.
  8. No les guardis al teu navegador. Si un atacant accedeix al teu navegador, pot veure totes les contrasenyes guardades i utilitzar-les per accedir als teus comptes. No les guardis al navegador i fer servir un gestor de contrasenyes segur que les encripti.
  9. No amb informació personal. Usar informació personal per a crear contrasenyes pot ser perillós. Evita noms, dates de naixement o informació de contacte. Aquest tipus d'informació de contracte. Aquest tipus d'informació és previsible i fàcil de descobrir per part dels ciberdelinqüents, que la faran servir per accedir als teus comptes.
  10. Vigila i actualitza en cas d'atac. Per assegurar-te que les teves contrasenyes són segures, has d'estar vigilant al dia de les notícies i amenaces de seguretat. Si una plataforma on tens compte pateix un ciberatac, canvia la contrasenya immediatament i segueix les instruccions de la plataforma.
tracking