crisi de l'habitatge

La Seu atura Govern

Barrera alerta que no permetrà l’arribada massiva de treballadors d’Andorra que trenquin l’equilibri
de la ciutat

Joan Barrera durant la convocatòria ahir al matí.AJUNTAMENT DE LA SEU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

“La Seu és una ciutat equilibrada que sempre ha tingut un creixement tranquil i sostenible i, per tant, no es pot permetre una arribada massiva de persones que trenquin aquesta dinàmica.” Així de contundent es va mostrar Joan Barrera, alcalde de la Seu d’Urgell, ahir al matí durant la convocatòria per donar resposta a les declaracions de Xavier Espot i Conxita Marsol sobre la necessitat que els futurs treballadors estrangers que necessita el Principat hauran de residir a la zona transfronterera. Barrera va afegir que també quedava descartat qualsevol macroprojecte urbanístic per assumir aquesta població. “L’èxode d’andorrans cap a l’Alt Urgell continua sent una realitat i aquest fet està tensant el mercat de l’habitatge local”, va afegir.

Barrera va argumentar que els equipaments municipals, educatius, sanitaris i socials estan dimensionats per a la població existent i “no es poden crear desequilibris que no estiguin en concordança amb la realitat pròpia de la ciutat”. L’alcalde es va mostrar preocupat, i tot i que al principi del seu discurs va emfatitzar en els llaços d’amistat i col·laboració, que han unit els dos territoris i que han permès el desenvolupament comú durant les darreres dècades, també va voler remarcar que “totes les relacions han de ser de diàleg, respecte i reconeixement mutu”. En aquest sentit, Barrera va trobar a faltar que ningú del Govern es posés en contacte amb l’ajuntament per avaluar la qüestió.

Finalment, i com a proposta, l’equip de govern liderat per Barrera va afirmar estar a favor de treballar conjuntament per fer possible “la gran aposta de futur que seria l’establiment d’un organisme permanent per intensificar entre el Principat d’Andorra, la ciutat de la Seu i l’àrea d’influència veïna les relacions ens els àmbits d’interès comú de la sanitat, educació, indústria, etcètera”.

En la mateixa línia es va mostrar Francesc Viaplana, exalcalde de la Seu i actual regidor del ple, que va catalogar les declaracions d’Espot de “desafortunades”. Segons Viaplana,“en primer terme, Espot hauria d’haver parlat amb l’ajuntament per avaluar la situació”. Viaplana va recalcar “que la Seu no vol ser una ciutat dormitori” i que el que cal és, d’una banda, revisar la política d’habitatge i, de l’altra, avançar en els drets dels fronterers.

Jordi Fàbrega, exalcalde i regidor a la Seu, va explicar que estan davant d’un tema complex que afecta l’Alt Urgell i que no es resoldrà “amb declaracions unilaterals”. Segons Fàbrega, “les dues poblacions tenen problemes d’habitatge i el que cal es buscar una solució conjunta com sempre s’ha fet davant aquesta realitat”.

Per Joan Ganyet, exalcalde de la Seu, la solució passa per establir una subàrea funcional urbana Andorra-la Seu, on s’intensifiquessin tots els vectors de col·laboració mútua, tal com va exposar Juli Minoves, exministre d’Afers Exteriors.

La resposta d’Espot a les declaracions de Barrera no es van fer esperar i ahir a la tarda va afirmar que s’havien tergiversat les paraules: “No hem dit mai que la gent que resideix o que hagi nascut a Andorra s’ha d’anar a viure a fora i estem fent moltes passes per evitar-ho.” Espot va parlar del suplement de crèdit de 50 milions destinat a la creació d’habitatge a preu assequible. Espot va explicar que el model de creixement “s’ha de continuar fonamentant en el model de residència”, i que les seves paraules anaven encaminades a explicar que els recursos són limitats i no es pot continuar amb un creixement desmesurat. “En cap cas volem expulsar gent i créixer de forma il·limitada a costa delterritori veí”, va reiterar Espot, que va concloure que el repte a llarg termini és aconseguir un creixement sostenible. Quant als fronterers, va incidir que s’ha de treballar per dignificar la seva vida quotidiana amb millores en les vies de comunicació i del transport públic. També va explicar que s’havia posat en contacte amb l’alcalde de la Seu i que “estem d’acord en el fons de la problemàtica” i que ell donava la polèmica per tancada. Des de la Seu van confirmar la conversa amb Espot, però no es va voler afegir cap comentari més.

tracking