estadística

Petit fre a la venda d'immobles amb un ITP situat en 3,4 milions

L’impost de transmissions patrimonials disminueix un 2,4% el primer trimestre

Dos edificis, un en construcció, al centre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La venda d’immobles ha patit una aturada els tres primers mesos del 2023. L’impost de transmissions patrimonials (ITP), la quantitat de diners que s’han de pagar quan es realitzen transaccions de compravenda de béns immobles o béns mobles, ha estat de 3,41 milions d’euros el primer trimestre de l’any, un 2,4% menys que el registrat durant el mateix període de l’any anterior. Es tracta de les més baixes dels dos darrers anys, segons reflecteixen les dades fetes públiques per Estadística. En relació amb la liquidació de plusvàlues, han estat de 3,03 milions d’euros, amb una variació interanual positiva del 101,8%.

La recaptació de l’impost general indirecte (IGI), per la seva banda, va ascendir a 44,60 milions d’euros el primer trimestre del 2023, tenint en compte la suma de l’IGI interior, el d’impor­tacions i el de transmissions patrimonials. L’impost general indirecte és el que han de pagar els importadors per poder introduir béns o mercaderies al territori nacional. D’aquesta manera, el departament de Finances ha registrat una base d’autoliquidacions de 1.770,13 milions, un 7,2% respecte al seu període homòleg de l’any anterior. La quota repercutida ha estat de 49,60 milions, un 12% més que en el primer trimestre del 2023.

L’impost de la renda de no residents fiscals (IRNR), el qual s’aplica a les persones físiques o jurídiques que obtenen rendes al Principat sense ser-ne residents, ha generat durant el primer trimestre del 2023 una base de tributació de 31,03 milions d’euros, el 15,5% respecte al mateix període de l’any anterior. La quota de liquidació ha estat de 2,06 milions d’euros.

PUJA EL PREU DE LES IMPORTACIONS

El preu de les importacions va créixer en un 12,2% l’abril del 2023, mentre que el de les exportacions ho va fer en un 2,1% en comparació amb l’any passat, segons l’informe publicat ahir per Estadística amb referència a l’índex de valor unitari de comerç exterior (IVU). Per grups d’utilització, s’observa que els preus de béns de consum van incrementar-se un 16,4%, els béns de capital un 13,5% i els intermedis un 3,4%. D’altra banda, l’informe també indica que el grup d’importacions de maquinària i equips de transport és el que més s’ha encarit, concretament en un 31%.

tracking